Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske omfavner Hareide

Næringsminister Trond Giske er mer enn klar for et rødgrønt samarbeid med KrF.

KLAR FOR KRF: Næringsminister Trond Giske er glad for at KrF er med på de rødgrønnes side og er i mot nedsalg av statens andeler i store norske bedrifter. Her er Giske sammen med direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri under Industrikonferansen tidligere i mai. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KLAR FOR KRF: Næringsminister Trond Giske er glad for at KrF er med på de rødgrønnes side og er i mot nedsalg av statens andeler i store norske bedrifter. Her er Giske sammen med direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri under Industrikonferansen tidligere i mai. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag la Stortingets næringskomité fram sin innstilling til meldinga om statlig eierskap. Der går det fram at Høyre og Frp ønsker seg et kraftig nedsalg av statseide bedrifter. Men KrF er ikke med på notene.

KrF imot nedsalg
Det er næringsminister Trond Giske glad for, og ser det som en mulig start på et langsiktig rødgrønt samarbeid med KrF.

- Det er helt meningsløst at vi skal selge oss ned. Da må vi jo flytte verdiene til utlandet i stedet for å investere dem her. Dette viser at Høyre og Frp står alene i spørsmålet om statlig eierskap. KrF er enig med oss, sier Giske og legger til:

-
KrF har heller aldri lagt seg så tett opp til oss før som nå, sier Giske til Dagbladet.

Klar for KrF
Giske går langt i å invitere KrF-leder Knut Arild Hareide med på et framtidig politisk samarbeid.

- Jeg synes dette er veldig positivt. Jeg tror KrF finner mer igjen av seg selv i et samarbeid med de rødgrønne enn de vil gjøre med Høyre og Frp, sier han.

- Så du er klar til å ta imot KrF og Hareide med åpne armer?

- Jeg har vært klar til å ta imot KrF lenge. Det var slik det rødgrønne samarbeidet startet. Det startet med at vi begynte å skrive oss sammen i innstillinger på Stortinget, sier Giske og legger til:

- Norsk eierskap sikrer ikke bare at det blir et hovedkontor i Norge med titusenvis av jobber, men det sikrer at investeringene blir i Norge.

Nærmere rødgrønt
Knut Arild Hareide er enig med Giske i at KrF ligger nært opp til de rødgrønne i spørsmålet om nedsalg av statlig eierskap.

- Det er riktig at vi ligger tett opp til de rødgrønne på dette området. Vi går ikke inn for noen store nedsalg. Hvis vi skal finne eksempler på god eierskapspolitikk, er det Statoil og Telenor, som har et betydelig statlig eierskap. Det ønsker vi å beholde. Men en kan også finne gode eksempler på at vi ønsker noe nedsalg. For eksempel mener vi at selskapet Mesta hadde hatt godt av en viss privat kapital, sier Hareide til Dagbladet.

Stas med ros
KrF-lederen synes det er stas med ros næringsministeren.

- Det er hyggelig at Giske synes vi fører en god politikk på dette området. Men hvem vi skal samarbeide med avgjøres ikke av enkeltsaker, men av helheten i politikken. Vi opplever at de rødgrønne har gjort mye bra, men de har også skuffet oss i mange saker. Vi tar ikke debatten om samarbeid nå, men konstaterer at vi i noen saker samarbeider godt med regjeringen. Andre ganger samarbeider vi godt med Høyre, og Frp.

ENIG MED GISKE: KrFs partileder Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ENIG MED GISKE: KrFs partileder Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media