Giske på vei opp

Det går mot store rokeringer i Arbeiderpartiets maktkjerne, sentralstyret. Flere sentrale Ap-politikere kan komme til å måtte vike plassen for nye krefter. Kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske seiler nå opp som aktuell kandidat til sentralstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tunge krefter i partiet støtter Giskes kandidatur. Svært mange i Ap anser ham som et lederemne for framtida.

Vil ha Giske inn

- Jeg vil gjerne ha Giske inn i sentralstyret, sier lederen av Norsk Kommuneforbund, Jan Davidsen.

Også for to år siden var Giske kandidat til sentralstyret, lansert av Sør-Trøndelag og AUF. Han ble stoppet av en tolkning av vedtektene om kjønnssammensetningen. Tolkningen er satt til side av sentralstyret.

Det som kan tale mot Giske nå, er at han sitter i regjeringen. Sentralstyret skal ikke ha for mange medlemmer fra regjerings- og stortingsmiljøet.

I dag er regjeringen representert ved Jens Stoltenberg, Thorbjørn Jagland, Karita Bekkemellem Orheim, Grete Knudsen og Terje Moe Gustavsen.

LO-bosser ut

LO-kvoten kommer etter alt å dømme til å bli redusert.

I dag sitter LO-leder Yngve Hågensen, lederen i Kommuneforbundet, Jan Davidsen, og lederen i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, i sentralstyret. I tillegg sitter samferdselsminister Terje Moe Gustavsen der. Han ble valgt inn da han var leder av LO Stat.

Etter det Dagbladet erfarer, er LO-leder Yngve Hågensen innstilt på å fortsette i sentralstyret. I tillegg vil trolig bare en av forbundslederne få plass. Jan Davidsen bekrefter overfor Dagbladet at dette har vært tema mellom Ap og LO.