UNDER PRESS: Næringsminister Trond Giske (Ap) er under press etter at vennen Rune Olsø ble ansatt som toppsjef i statseide Entra. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDER PRESS: Næringsminister Trond Giske (Ap) er under press etter at vennen Rune Olsø ble ansatt som toppsjef i statseide Entra. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Giske presses til å vrake Entra-styret

Tre av sju styremedlemmer i Entra har gitt næringsminister Trond Giske (Ap) ultimatum etter at Giske-venn Rune Olsø ble toppsjef i det statseide selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim (NTB): Kort tid etter at daværende Ap-topp Rune Olsø ble ansatt som ny toppsjef i Entra, tok mindretallet i styret kontakt med selskapets eier, Næringsdepartementet, skriver Adresseavisen.

Ultimatum Ifølge avisen skal mindretallet, som består av styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen, i praksis ha gitt departementet et ultimatum og bedt dem velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret. De skal forvente et svar fra departementet i løpet av denne uken.

Siri Hatlen sier til Adresseavisen at hun ikke vil ikke kommentere styrets interne saksbehandling.

Mindretallet ønsket ikke å ansette tidligere Ap-topp Rune Olsø, fordi de tre styremedlemmene mente andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben. De føler nå at de ikke lenger kan samarbeide med resten av styret etter at et knapt flertall presset gjennom en ansettelse på styremøtet i september uten at ansettelsen sto på dagsorden.

- Som ansatt forholder jeg meg til styret som organ, og jeg fikk et tilbud fra styret som jeg har takket ja til. Utover det henviser jeg alle spørsmål om styrets beslutning til styreleder, sier nyansatt toppsjef Rune Olsø.

Lønnstopp Regjeringen, med Giske i spissen, har lovet å bekjempe lederlønnsveksten i statlige selskaper. Men i en sammenligning som NRK har foretatt i forskjellige eiendomsselskaper, havner Entra på topp.

Olav Thons daglige leder har en lønn på 1,5 millioner kroner, mens Selvaag og Obos har lederlønninger på henholdsvis 3 millioner og 4,3 millioner kroner.

Helt på topp ligger statens eget eiendomsselskap, med en lederlønn på 5,3 millioner kroner.

Entra har opplyst til NRK at den nye direktøren, Giskes venn, har fått tilbud om samme grunnlønn, men lavere bonus og pensjonsytelser enn det forrige direktør fikk.

Tviler på kompetansen Til NRK sier lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), at han lurer på om statsråd Trond Giske har sjekket kompetansen til styret i Entra.

- Hele denne saken virker veldig spesiell. Det er jo statsrådens ansvar å utpeke et styre som har den nødvendige kompetansen til å løse oppgavene i et så stort og viktig selskap som Entra er. Jeg synes dette fremstår som veldig lite profesjonelt, sier Anundsen.

Statsråd Trond Giske har erklært seg inhabil når det gjelder ansettelsen av Olsø. Til Adresseavisen understreker han at eier ikke har noen instruksjonsrett når det gjelder ansettelser, og at det er styret i et selskap som har det hele og fulle ansvar for ansettelse av konsernsjef. (©NTB)