Giske redd for Høyre - sier ja til kristne privatskoler

Trond Giske strekker hånda ut mot Kjell Magne Bondevik. For å gjøre skolepolitikken mer spiselig for KrF, vil Giske godkjenne flere kristne privatskoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt for at ikke KrF skal love Høyre støtte til flere privatskoler.

- Mens Petersen ler, kan jeg si ja på alt det Bondevik spør Petersen om. Forskjellen i skolepolitikken til Ap og KrF er så liten at det må gå an å bli enige, sier utdanningsminister Trond Giske.

Fredag sa han ja til to nye kristne privatskoler, Sunnmøre ungdomsskole og Sveio kristne grunnskole.

Nå legger han opp til en klarere linje og inviterer sentrum til samarbeid. Han slår fast at det ikke er et problem at en til to prosent av barna går på private skoler og vil si:

  • Ja til alle Steiner- og Montesorriskoler.
  • Ja til livssynsskoler, forutsatt at de oppfyller lærerplankravene.
  • Nei til skoler som truer den offentlige grendeskolen.
  • Nei til de ekstreme religiøse skolene, bl.a. ACE-skolene.
  • Nei til frislipp av kommersielle AS-skoler.

Siden Giske overtok, har ni Steinerskoler, sju Montesorriskoler og seks livssynsskoler fått ja på søknader om opprettelse eller utvidelse. Fem livssynsskoler har fått nei. Akkurat nå venter rundt 40 søkere på svar.

Hinder for Høyre

Han mener det er for dumt om uenigheten mellom KrF og Ap i synet på kristne skoler skal føre til at Høyres forslag om frislipp av privatskoler kommer gjennom.

Giske er redd for at den offentlige skolen kan bli ødelagt hvis Høyre får makten.

- Man kan ødelegge enormt mye på fire år, sier Giske.

Høyres Inge lønning har uttalt at rundt 12 prosent av elevene bør gå i private skoler.

- Da må fire milliarder kroner overføres fra den offentlige skolen til de private skolene. Det må føre til nedleggelser av offentlige skoler og dermed et dårligere tilbud, sier han.

ACE-skolene

Trond Giskes syn på kristne skoler har vært en av de store problemene for samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet. For grasrota i KrF er det umulig å samarbeide med et parti som går imot disse skolene. ACE-skolene kan fortsatt bli et problem.

- Da må de bestemme seg for om ACE-skolene er viktigere enn hele fundamentet i skolepolitikken. ACE-skolene blir ikke anbefalt av kirkerådet, sier Giske.

- Er dette en regjeringsinvitasjon?

- Nei, jeg reagerer bare på brevet som Bondevik skrev til Petersen. Regjeringsforhandlingene er det Stoltenberg og Jagland som tar seg av, sier Giske.