- Giske-saken skulle aldri vært på trykk

Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG legger seg flat i «Debatten».

DEBATTEN: VGs Hanne Skartveit stilte i «Debatten» tirsdag kveld. Her uttalte hun at VGs første sak om Giske aldri skulle vært publisert. Foto: Skjermdump NRK
DEBATTEN: VGs Hanne Skartveit stilte i «Debatten» tirsdag kveld. Her uttalte hun at VGs første sak om Giske aldri skulle vært publisert. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten stormer fortsatt rundt pressedekningen av den såkalte Giske-videoen, der Trond Giske blir sett dansende med en ung kvinne på et utested i Oslo.

Det var dermed ikke overraskende at saken også ble diskutert under NRK-programmet «Debatten» tirsdag kveld.

Der la VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, seg flat. Hun sier klart og tydelig at den første saken VG publiserte om Giske-videoen aldri skulle vært på trykk.

- Vi bommet og ga ikke det hele bildet. Vår artikkel var rett og slett feil på det tidspunktet, sier Skartveit til programleder Fredrik Solvang.

Flere ganger gjentok hun at saken aldri skulle vært på trykk.

NRK-sitat endret bildet

Bakgrunnen for kritikken mot VG er at kvinnene som var til stede på utestedet i Oslo har avvist at Giskes oppførsel var problematisk.

I VGs sak sa den ene kvinnen følgende:

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Senere publiserte NRK en sak, med følgende informasjon fra en av kvinnene:

- Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn en hyggelig tone, og vi opplevde det som uproblematisk og greit.

- Ville fulgt opp

TV 2-reporter Pål T. Jørgensen var blant dem som stilte i NRK-programmet tirsdag kveld. Han var tydelig på at enhver journalist ville fulgt opp kvinnens uttalelse om at «det ble litt mye».

- Enhver journalistskoleelev ville fulgt opp med spørsmålet «hva ble litt for mye?», sier han i programmet.

Mandag stilte VGs sjefredaktør, Gard Steiro, i «Dagsnytt 18» der han måtte svare for den samme kritikken.

Til Dagbladet sa Steiro at VG tar selvkritikk på at den første artikkelen var mangelfull. Han mener også at informasjonen NRK hadde fra kvinnen burde vært med i deres første sak.

Han var imidlertid tydelig på at saken har offentlig interesse og at det er en sak.

Verken Skartveit eller Steiro har ønsket å uttale seg i detalj om vurderingene rundt publiseringen.

GISKE-VIDEOEN: Etter at en video av Trond Giske har sirkulert på sosiale medier, som viser ham tilsynelatende beruset på et utested sammen med en yngre jente, har det blitt bråk. Kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, kommer her med sin hardtslående mening om det hele. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Føler seg brukt

Videoen av Giske satte til slutt en stopper for hans comeback i Arbeiderpartiet. Han var opprinnelig innstilt til plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap, men etter at videoen ble kjent har den plassen gått til Eva Kristin Hansen.

De to kvinnene som møtte Giske den aktuelle kvelden, har i ettertid sagt til NRK at de føler seg brukt av fagforbundet som varslet om videoen.

Fagforbundet har i ettertid beklaget at deres to kvinnelige medlemmer kom i en situasjon de ikke selv ønsket.

- For oss er det viktig at de to blir ivaretatt på best mulig vis. Vi er sikre på at Fagforbundet i Oslo og den lokale fagforeninga vil bidra til dette, skrev Fagforbundet i en pressemeding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer