Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske skal ha presset LO-lederen inn i Kongsberg Gruppen

Nærings- og handelsdepartementet skal ha presset teknologikonsernet Kongsberg Gruppen til å gi LO-leder Roar Flåthen plass i styret.

MER BRÅK: Giske skal ha presset LO-leder Roar Flåthen inn i styret i Kongsberg Gruppen. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
MER BRÅK: Giske skal ha presset LO-leder Roar Flåthen inn i styret i Kongsberg Gruppen. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK ga Nærings- og handelsdepartementet beskjed noen uker før generalforsamlingen i Kongsberg Gruppen 7. mai om at LO-leder Roar Flåthen måtte få plass i styret.

- Valgkomiteen mottar mange forslag fra aksjonærene, og ett av dem kom fra Nærings- og handelsdepartementet. Dette gikk ut på at Roar Flåthen skulle velges som styremedlem, sier valgkomiteens leder Sverre Valvik til TV 2.

Saken ble omtalt i Dagbladet 22. april i år.

- Kompromiss Men ingen av de fem aksjonærvalgte medlemmene i styret var på valg i år, og valgkomiteen var ikke på utkikk etter nye styremedlemmer. Resultatet ble å opprette en ny posisjon som varamedlem i styret. Flåthen fikk denne og kunne dermed være til stede på møtene, men uten stemmerett.

- Vi mener vi kom fram til et greit kompromiss, som er til å leve med både for hovedaksjonær og øvrige aksjonærer, sier Valvik.

Giske mener Flåthen er en utmerket ressurs for styret i Kongsberg Gruppen. På spørsmål om hvorfor Giske ikke kunne vente til neste år, når styret skal på valg, svarer Giske:

- Det var ut ifra en helhetsvurdering, og en langsiktig vurdering av hva slags kompetanse selskapet trenger i årene fremover.

- God løsning Giske mener at komiteen falt ned på det han kaller en god løsning.

- Vi kan ikke kommentere de ulike prosessene i de ulike valgkomiteene. Jeg registrerer at det var en enstemmig valgkomité som kom fram til det forslaget. Det var en god løsning, sier Giske.

Saken faller imidlertid ikke i god jord hos Høyre.

- Prosessen virker både uprofesjonell og uryddig, siden man nærmest instruerer valgkomiteen om å få inn en av sine egne, og det utenom tur, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Harald T. Nesvik (Frp) er enig, og mener saken føyer seg inn i en rekke med eksempler på at Giske setter Arbeiderpartiets interesser foran statlige selskapers interesser. Statsminister Jens Stoltenberg må nå ta en prat med Giske, mener Nesvik.

195.000 kroner Styremedlemmene i Kongsberg Gruppen får 195.000 kroner i året i honorar. Varamedlemmer får 9.800 kroner per møte. I innstillingen fra valgkomiteen heter det at Flåthen skal lønnes som ordinært styremedlem, og ikke som ekstra varamedlem uten stemmerett. Komiteen har ikke begrunnet dette.

- Man kan nærmest få inntrykk av at dette er en økonomisk gavepakke til Roar Flåthen. Det er svært beklagelig med tanke på de pengegavene LO gir til Arbeiderpartiet i hver valgkamp. Denne saken er meget besynderlig og meget underlig, sier Nesvik.

(NTB)

ALLTID FORAN: Dagbladet omtalte saken 22. april i år.
ALLTID FORAN: Dagbladet omtalte saken 22. april i år. Vis mer