Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske slaktes for Entra-håndtering

Folket er ikke imponert over hvordan Næringsminister Trond Giske (Ap) har håndert styrerotet i Entra. Mens settestatsråd Bård Vegar Solhjell består med glans.

FÅR KRITIKK: Nærings- og handelsminister Trond Giske får kritikk for sin håndtering av Entra-Saken av det norske folk. Her på  eierskapskonferansen på Grand Hotel i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR KRITIKK: Nærings- og handelsminister Trond Giske får kritikk for sin håndtering av Entra-Saken av det norske folk. Her på eierskapskonferansen på Grand Hotel i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk måling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, mener hele 55 prosent av befolkningen at Næringsminister Trond Giske (Ap) har håndtert Entra-saken på en dårlig måte.

- En dårlig dom Kun 4 prosent mener Giske har håndtert saken på en god måte.

- Han får i utgangspunktet en dårlig dom, sier Kristin Rogge Pran, som er avdelingsleder for forskning, politikk & samfunn hos Ipsos MMI.

- En kan også se at han andelen som synes han gjør en god jobb som næringsminister faller ganske kraftig denne måneden, sier Pran.

38 prosent mener denne måneden at Giske gjør en dårlig jobb. Forrige gang Giske ble målt var i mars 2012. Da mente 15 prosent at Giske gjorde en dårlig jobb.

- Hadde svart det samme Stormen rundt Giske startet da det ble kjent at hans kamerat Rune Olsø, ble ansatt som administrerende direktør i det helstatlige selskapet Entra etter et styrekupp. Direktøransettelse var ikke på agendaen, og skjedde mot styreleder Siri Hatlens stemme.

- Hadde jeg fulgt mediedekningen av Entra-saken, ville jeg også svart at jeg hadde håndtert saken dårlig. Men alle som er nær denne saken, vet at realiteten er at jeg ikke har vert borti saken i det hele tatt, sier Trond Giske til Dagbladet.

Etter vinteren og vårens bråk om habilitet i etterkant av sakene rundt Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre, har disse spørsmålene fått fornyet oppmerksomhet også internt i regjeringen. Derfor ba næringsministeren umiddelbart om en habilitetsvurdering da Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef.

- Jeg meldte meg inhabil allerede i april, og har ikke tatt i saken siden da. Jeg håper det kommer bedre fram etter hvert, slik striden rundt utsalget av TV2 også har kommet bedre frem i ettertid enn i vinter.

- Verre i Telenor-saken Øyvind Bøhren er professor i finansiell økonomi ved BI og leder Senter for eierforskning. Han mener Giske kunne gjort lite annerledes i Entra-saken.

OPPTUR: Bård Vegar Solhjell var settestatsråd for Trond Giske i Entra-saken. Han har mye å glede seg over i Dagbladets nye måling.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
OPPTUR: Bård Vegar Solhjell var settestatsråd for Trond Giske i Entra-saken. Han har mye å glede seg over i Dagbladets nye måling. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Eierens rolle er å oppnevne styret, og siden holde en armlengdes avstand til de beslutningene styret tar. Er eieren dypt uenig i styrets beslutninger, er det derfor valg av nytt styre som er korrekt reaksjon. Etter det jeg kan se har Giske holdt fingrene av fatet, også ved å erklære seg inhabil. Deretter skiftet settestatsråd Solhjell ut de rabiate styremedlemmene, som også er etter boka, sier Bøhren.

Han tror den knusende dommen kan forklares med folks mistanke om kameraderi mellom Giske, Olsø og medlemer av styret.

- Men dette er jo ikke dokumentert på noen måte, og er derfor et usaklig argument. Entra-saken er heller ikke den verste av dem som er omtalt den siste tiden. Det han gjorde i Telenor-saken var udyktig og et eksempel på slett statlig eierutøvelse. Der var det den udyktige eieren som sparket den dyktige styrelederen, Saken om Kongsberg Gruppen er heller ikke noen innerblink i eierutøvelse, sier Bøhren.

Solhjell får ros Da Bård Vegar Solhjell (SV) ble utnevnt til settestatsråd på et ekstraordinært statsråd sa statsminister Jens Stoltenberg at han var sikker på at miljøvernministeren ville gjøre en utmerket jobb. At han gjorde en god jobb mener 21 prosent av befolkning, ifølge målingen. 34 prosent mener han gjorde en middels jobb.

- Det er jo hyggelig at så mange synes jeg har gjort en ålreit jobb. Både for selskapet og regjeringen var det viktig å få løst denne saken raskt, sier Solhjell til Dagbladet.

Solhjell endte med å kaste to av kuppmakerne fra styret. Han understrekte samtidig at en viktig oppgave for styret blir å sørge for at lederlønna ligger innenfor statens retningslinjer. Også Giske mener vikaren klarte seg godt.

- Han er en bra mann og stødig kar, som gjør en utmerket jobb. Men, jeg er også inhabil i forhold til å uttale meg om det han har gjort som settestatsråd, sier Giske.