Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske starter politisk langspurt

Trond Giske er omstridt i partiet, men dersom Jagland-fløyen, AUF og tunge miljøer i fagbevegelsen samler seg om ham som venstresidas mann, kan han nå opp som en av nestlederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men nestlederstriden, som avgjøres på Ap-landsmøtet i november, er i øyeblikket helt åpen. Ingen, med unntak av Bjarne Håkon Hanssen, har så langt åpent signalisert interesse for å bli nestleder. Trond Giske har ikke bestemt seg, det har heller ikke de kreftene som eventuelt må slåss for ham.

I et intervju med Dagsavisen sist mandag trakk Giske opp et program for et radikalisert Ap. Han vil ha en mer radikal miljøpolitikk, sosialpolitikk og sterkere markering mot privatisering. Giske er motstander av gasskraftverk og fremdeles EU-motstander.

Da striden mellom Jagland og Stoltenberg kom til overflaten ved årsskiftet, gikk Giske ut til støtte for Jagland.

Politikken avgjør

Giske vil ha AUFs støtte, og har sterke støttespillere i deler av fagbevegelsen. LO-topper i de gasskraft- og EU-vennlige industriforbundene er ikke begeistret, men Giske er på god fot med LO-leder Gerd-Liv Valla. Og Kommuneforbundets leder Jan Davidsen var blant dem som lanserte Giske til sentralstyret.

Ingen av dem vil kommentere nestlederdebatten i Ap nå.

Dagbladet kjenner til at miljøer på partiets venstreside tygger på om de skal lansere en kandidat nå eller vente til seinere. Men det er neppe tilfeldig at Grete Knudsen og Trond Giske har uttalt seg nesten likelydende etter at Thorbjørn Jagland varslet sin avgang: Nå skal politikken fram. Når kursen stakes ut, vil personene falle på plass etter hvert. Tanken er at fram mot landsmøtet skal de aktuelle kandidatene vise seg fram politisk. Så vil politikken og kandidatens tyngde og troverdighet avgjøre.

Snakk politikk!

- Den som kommer best ut av den runden, kan fort bli den som kommer seirende ut av kampen om nestledervervet, sier en kilde.

- Det smarteste folk på venstresida kan gjøre framover, er å diskutere politikk, sier en annen. Kilden advarer mot å gjøre den politiske debatten til en fordekt persondebatt. Men flere kilder peker på at dersom Jens Stoltenberg skal kunne samle partiet, må venstresida ha sin kandidat i ledelsen.

I dag er den mest åpenbare kandidaten Trond Giske, men det kan være andre. Den joviale Bjarne Håkon Hanssen ser i dag ut til å ha sterk stilling blant fylkeslederne i partiet. Men dette bildet kan endre seg etter som den politiske debatten ruller fram mot landsmøtet, blir det understreket overfor Dagbladet.

En kilde sier at Bjarne Håkon Hanssen kan bli en god nestleder, men blir ikke av mange sett på som en framtidig leder. Derfor er det mindre farlig å støtte ham nå enn Giske.

Venter?

Et viktig strategisk valg er om Giske skal kjøres fram nå, eller om hans kandidatur skal spares noen år til. Det avgjørende blir hvilken kurs Ap dreier i framover. Giske kan ikke sitte som venstresidas alibi i partiledelsen dersom politikken går til høyre, blir det understreket overfor Dagbladet.

Det blir også understreket at Giske ikke har noen hast med å komme i partitoppen, men at han kan stille til valg dersom det kan bidra til å samle partiet.

TAUS : Miljøer på Arbeiderpartiets venstreside tygger på om de skal lansere en kandidat til nestledervervet nå eller vente til seinere. Trond Giske har på seg til november med å vise seg som politisk kompetent.
Hele Norges coronakart