- Giske tar feil

Jens Stoltenberg er ikke enig med næringsminister Trond Giske i Norge har et perfekt samarbeid med EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg er ikke enig med næringsminister og nei-mann Trond Giske som sier at Norge har funnet den perfekte samarbeidsformen med EU og at nye EU-kamper kan avblåses.

- Det er sjelden i livet at noe er perfekt. Hvis man tror det, tar man erfaringsmessig feil. Jeg synes det er synd at vi deltar i det meste bortsett fra å ta beslutninger, sa Jens Stoltenberg på sin sommer-pressekonferanse i Oslo i dag.

Næringsministeren mener at dagens kompromiss med EØS-avtalen gir Norge mange av fordelene som EU har, og sparer landet for ulempene. Han mener både Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre bør begrave alle ambisjoner om å reise ny medlemskapsdebatt i Norge i overskuelig framtid, og tror at de er inneforstått med det.

- Ikke tema
I regjeringserklæringen står det at Norge ikke skal søke om EU-medlemskap, for både Senterpartiet og SV er sterkt imot. Stoltenberg bekrefter at det ikke er noen planer om å endre på dette nå.

- Det er riktig at dette ikke er noe tema, sier Stoltenberg.

Mens Kristin Halvorsen på gårsdagens pressekonferanse kalte første halvår 2010 for «lite gloriøst», er statsministeren svært fornøyd med halvåret.

Fornøyd
Øverst på skrytelista stod den økonomiske politikken.

- Vi har ført en ansvarlig økonomisk politikk og brukt oljepengene på å sikre arbeid framfor skattelette. Vi kom med tiltakene i tide og doseringen var kraftig nok. Nå må vi greie å redusere pengebruken igjen, for å sikre lav rente og bygge opp reservene, sa Stoltenberg.

Han er fornøyd med at typiske kvinneyrker har fått et løft og at alle grupper har fått økt kjøpekraft, og sammenlignet med Europa, der ledigheten nå er svært høy.

Stoltenberg trakk fram delelinjeavtalen i Barentshavet og regjeringens miljøpolitikk hjemme og ute som eksempler på suksesshistorier fra første halvår, og omsorg og samferdsel som noen av de største utfordringene framover. Han varsler også at neste års statsbudsjett vil bli strammere.