Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil gjeninnføre 14 ukers fedrekvote

Giske tar pappaperm mens Haddy lager jul på NRK

- Jeg skjønner ikke at menn vil gå glipp av disse ukene, det er jo helt fantastisk, sier Ap-nestlederen. 

ALLE HJERTER FRYDER SEG: Trond Giske nyter den første uka i pappaperm med sin yngste datter, her på trilletur på Karl Johan sammen med Jonas Gahr Støre som tar bestefarrollen på alvor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALLE HJERTER FRYDER SEG: Trond Giske nyter den første uka i pappaperm med sin yngste datter, her på trilletur på Karl Johan sammen med Jonas Gahr Støre som tar bestefarrollen på alvor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske er ute i sin første uke på pappaperm med datteren han fikk med Haddy N'Jie i mars.

- Min samboer skal ha «Kvelden før kvelden» på NRK og jobber nå heltid, så da måtte jeg ut. Utrolig koselig og givende. Men det går jo så fort, før du vet ordet av det så er de konfirmanter, sier Trond Giske.

Likeverdig del

Dersom Arbeiderpartiet tar tilbake regjeringsmakten neste høst, vil 14 ukers pappaperm bli gjeninnført.

SKAL RINGE JULA INN: Trond Giskes samboer Haddy N'Jie skal være programleder for NRKs juleprogram «Kvelden før kvelden». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL RINGE JULA INN: Trond Giskes samboer Haddy N'Jie skal være programleder for NRKs juleprogram «Kvelden før kvelden». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- For oss er det veldig viktig å legge til rette for at mor og far tar en likeverdig del av omsorgen.

- Samtidig vet vi at mor i startfasen ammer og har en helt annen fysisk rolle i forhold til barnet. Så at det er mulig for mor å ta ut mer permisjon enn far er rett og rimelig, sier Trond Giske.

Han mener likevel at en solid fedrekvote er nødvendig.

- Vi må ha en god pappaperm for å få inn de vanene som handler om mat, klær og de rutinemessige oppgavene som legger grunnlaget for likeverdighet som foreldre, også etter at begge er ute i jobb igjen, sier Ap-nestlederen.

Dramatisk nedgang

Personlig er han ikke i tvil.

- Jeg skjønner ikke at menn vil gå glipp av disse ukene, det er jo helt fantastisk. Men vi ser en dramatisk nedgang i hvor mye pappaperm som tas ut etter at kvoten ble kuttet fra 14 til 10 uker, sier Trond Giske.

Tall fra NAV viser at regelverksendringen i 2014, der fedrekvoten ble redusert fra 14 til 10 uker, har resultert i at det først og fremst er mor som benytter seg av den økte fellesperioden. Fra de tre første kvartalene i 2015 til samme periode i år tok 4,1 prosent færre ut pappaperm mens 3,2 prosent flere tok ut mammapermisjon.

Uttalt press

Trond Giske poengterer at menn ikke opplever å få full forståelse hos arbeidsgiverne generelt når de ber om pappaperm.

- Noen sier at det er den enkeltes valg, men jeg tror også at det handler om at en del menn møter arbeidsgivere som har forventninger om at pappapermen skal kuttes så mye som mulig.

- Det kan være et uttalt press eller et underforstått press som handler om at hvis du skal få de posisjonene du drømmer om må du være tilstede på jobben og redusere pappapermen til et minimum, sier Trond Giske.

Gradert permisjon

Derfor ønsker Arbeiderpartiet at med lovfestet rett til 14 ukers pappaperm, skal fedre kunne gå til arbeidsgiveren sin å si: «Hvis ikke jeg tar de 14 ukene, så mister vi de 14 ukene.»

- Det vil være en hjelp for menn i møte med en arbeidsgiver for å forklare hvorfor du blir borte så lenge. Litt over tre måneder synes jeg er en passe periode.

- I tillegg er permisjonen blitt fantastisk fleksibel. Du kan jo nå ta gradert permisjon, du kan ta den ut over tre år, du kan ta den i kritiske faser, for eksempel i tilvenning til barnehage. Det gjør også at 14 uker til far burde være mulig å kombinere med jobben og det ansvaret du har i yrket ditt, sier Trond Giske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!