Giske: Tekstmelding var "upresis"

Næringsminiseren tar selvkritikk for Telenor-kontakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Trond Giske innrømmer at han var "upresis" i den omstridte SMSen han sendte Telenor-styrelederen  for å forsøke å stoppe salget av TV 2.

I tekstmeldingen sa Giske blant annet at når statsminister Stoltenberg har sagt at regjeringen ikke har noe syn på salget, er det fordi regjeringen ikke har hatt tid til å behandle spørsmålet.  

Giske avsluttet akkurat sin redegjørelse om den kontroversielle saken i Stortinget.  

- Jeg ser at formuleringen i en sms kan ha vært upresist, sier Giske.  

- Vi har ikke utøvet utilbørlig press. Men jeg ser at Telenor opplever det annerledes. Vi har nå hatt møter hvor vi har snakket om hvordan vi skal ha en god dialog i fremtiden, fortsetter Ap-statsråden.  

Giske står fast på at han aldri har forsøkt å instruere det delvis statseide selskapet i saken.  

- I vår dialog sa vi hele tiden at vi ikke skulle instruere, men at vi foretrakk norsk eiere. Vi har hatt klare synspunker - etter mitt syn har vi respektert rollefordelingen, men jeg ser likevel at ting kunne vært gjort annerledes.

- Misforståelse
Giske forklarte for Stortinget at han første gang fikk nyss om salget til danske Egmont 22. desember. 5. januar innkalte han Telenor-toppene til et møte om saken:  

- Her ga jeg uttrykk for skuffelse. Styreleder oppfattet noe jeg sa som at det kunne få konsekvenser for styret . Jeg sa umiddelbart at det ikke skulle forstås sånn, sier statsråden.

Det er trolig dette møtet som ga opphav til ryktet om at Giske skal ha truet Norvik med sparken. Dette ryktet fikk LO-leder Roar Flåthen til å ringe statsminister Jens Stoltenberg for å få forsikringer om at regjeringen ikke ville legge seg opp i prosessen. I etterkant måtte Stoltenberg også kontakte Norvik direkte for å berolige ham.

Krever ydmykhet

A-pressens salg av TV 2-aksjene førte til en åpen maktkamp mellom Giske, LO-leder Roar Flåthen og styreleder i Telenor Harald Norvik. A-pressen eies av Telenor og LO i fellesskap med Fritt Ord.

Venstres Borghild Tenden stilte klare krav til Giskes forklaring i forkant av redegjørelsen:

- Han må være ærlig og ydmyk, for han har rota det veldig til. Han har brutt Stortingets retningslinjer for eierskap, og framstår som rimelig arrogant, sier Tenden til Dagbladet.

Giske er blitt beskyldt for å utøve et uimelig press på Telenor-styreleder Harald Norvik, og for å gi Telenor utydelige signaler om hvor regjeringen står i saken.

- Hva må til for at Venstre ikke vil be om en kontrollhøring?

- Han må legge seg flat og være ærlig om omstendighetene rundt SMSene, og hva som har blitt sagt når, sier Tenden.

Nachspiel-rykter

På det berømmelige nachspielet på Lorry etter NHO-konferansen, begynte de første ryktene å svirre om at Giske hadde truet Norvik med sparken dersom salget ble gjennomført.

Giske har kategorisk avvist at han skal ha sagt noe som har kunnet bli tolket i den retning. Men forrige uke holdt Telenor en pressekonferanse der styrelederen og konsernsjefen fortalte om det de så som et utilbørlig press fra næringsministeren.

I et desperat forsøk på å stoppe salget ut av landet, sendte Giske også flere omstridte tekstmedinger til Norvik, gjennom en embedsmann. I meldingene ga Giske uttrykk for at grunnen til at statsminister Jens Stoltenberg har forklart for Telenor og LO at regjeringen ikke har en mening om salget, er at regjeringen ikke har hatt tid til å behandle saken.

SVARER: Trond Giske redegjør for TV 2-salget i Stortinget Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SVARER: Trond Giske redegjør for TV 2-salget i Stortinget Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer