SLAKTET GISKE: Styreleder Harald Norvik slaktet Trond Giskes håndtering av salget av TV 2 til danske Egmont på dagens pressekonferanse. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SLAKTET GISKE: Styreleder Harald Norvik slaktet Trond Giskes håndtering av salget av TV 2 til danske Egmont på dagens pressekonferanse. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

- Giske truet med å kaste Telenor-styret

Telenor-styreleder Harald Norvik slakter Trond Giskes eierskapsutøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU/OSLO (Dagbladet): Telenor hasteinnkalte i formiddag inn til pressekonferanse på Fornebu. Agendaen var bråket rundt salget av A-pressens andel av TV 2 til danske Egmont, mot viljen til næringsminister Trond Giske.

Telenors styreleder Harald Norvik kritiserte Giskes håndtering av saken i sterke ordelag og sa rett ut at Giske ikke har opptrådt korrekt som eier.

- Truet med konsekvenser Sentralt er et møte i næringsdepartementet 5. januar.

- Han sa at han ikke kunne gjøre noe med styret «nå», sa Norvik på pressekonferansen.

- Hvordan oppfattet du dette?

- Jeg opplevde det som en statsråd som sitter i et formelt møte som sier at det vil få konsekvenser for styret hvis vi tar den beslutningen.

Norvik sier videre at Giske ikke var enig i hans tolkning, at det var en trussel om å kaste styret.

- Han mente at jeg misforsto dette, så vi fikk det i protokollen at vi hadde forskjellig oppfatning av det.

- Lenger enn forsvarlig Norvik sier at Giske har utøvd et utilbørlig press på Telenor for å selskapet til å ta en beslutning styret ikke mener er i selskapets interesse.

- I statens retningslinjer står det at de skal være varsomme. Her har staten gått lenger enn det som er forsvarlig, sier Norvik, som seiere bekrefter at det er «Trond Giske» han tenker på når han sier staten.

- Denne saken er viktig å diskutere. Utøvelsen av eierskap i statlige selskaper, særlig de som er deleiet, må utøves med den varsomhet modellen tilsier.

Kommenterte Lorry Norvik kommenterte også det etterhvert legendariske nachspielet på Lorry, der Trond Giske ifølge rykter skal ha truet med å kaste Telenors styre hvis de solgte TV 2 til utlandet.

Med Norviks pressekonferanse i dag bekrefes det at det er sannhet i ryktene: Det er protokollført i et formelt møte at Telenors styreleder oppfattet at Giske kom med en slik trussel.

- Det var Kristin Skogen Lund (president i NHO, journ.anm.) som informerte meg om Lorry-ryktene. Hun hadde ikke hørt Giske si det selv, men hadde hørt det av en annen, sier Norvik.

Norvik sa også at Giskes drømmeløsning om et norskeid TV 2 ikke var realistisk.

- For å få en norsk løsning, måtte Egmont ha unngått å bruke forkjøpsretten sin, i tillegg måtte man ha funnet en norsk kjøper.

SMS til Jens På grunn av usikkerheten etter NHO-nachspielet på Lorry, skrev Norvik en tekstmelding til statsminister Jens Stoltenberg forrige fredag. Han ba om en avklaring om hva som var regjeringens syn på et salg av TV 2.

Jens Stoltenberg skal da ha ringt til Norvik med følgende krystallklare beskjed: Regjeringen har ingen mening om salget av TV 2. Det er opp til styrene i selskapet.

Dagen etterpå skal Norvik ha fått en presisering fra Statsministerens kontor:

— Dette er også næringsministeren Trond Giskes syn.

Norvik forstår at hans totale slakt av Trond Giske ikke er positivt for AP-statsråden.

- Jeg erkjenner at det jeg legger frem nå, kan svekke statsråden. JEg håper på fortsatt godt samarbeid, sier Norvik.

Hele pressekonferansen kan ses i opptak her.