COMEBACK: Trond Giske er innstilt til ny leder for Trøndelag Ap, som blant annet gir ham en plass i landsstyret. Video: NTB Scanpix. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Melder seg ut av Arbeiderpartiet:

Giske-utmeldinger fra Ap

At Trond Giske er innstilt som fylkesleder i Trøndelag Ap faller mange tungt for brystet. - Alltid beklagelig hvis folk melder seg ut, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg melder meg nå ut av partiet etter 50 år som medlem. At Trond Giske setter seg selv foran partiet har alle skjønt. Men at et fylkesparti gjør det samme er utrolig og uakseptabelt.

Det skriver et frustrert Ap-medlem i sitt utmeldelsesbrev til Arbeiderpartiet som Dagbladet har fått en kopi av.

Han er ikke alene.

Fra det i går ettermiddag ble kjent at Trond Giske er innstilt til vervet som fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti og til klokka 11 i dag, har 45 personer meldt seg ut av partiet, bekrefter partikontoret overfor Dagbladet tirsdag formiddag.

Giske-begrunnelse

- Utmeldingene vi har mottatt er fra ulike deler av landet. De fleste av de som oppgir grunn har begrunnelse knyttet til innstillingen av Giske som fylkesleder i Trøndelag, sier kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Ingrid Langerud i en melding til Dagbladet.

Partisekretær Kjersti Stenseng synes det er synd:

- Medlemmene er de viktigste vi har, og det er alltid beklagelig hvis folk av ulike grunner ønsker å melde seg ut. Jeg har forståelse for at det er debatt rundt innstillingen av Giske. Vi har erfart at når det er saker eller personer det er stort engasjement rundt, så kan det føre til utmeldinger, sier hun til Dagbladet.

- Eneste løsning

En samlet valgkomité sto bak innstillingen av Trond Giske som leder for Sør-Trøndelag Arbeiderparti, til tross for at partiet har konkludert med at Giske har brutt interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske har innrømmet upassende oppførsel, men avvist å ha bedrevet seksuell trakassering.

- Dette var den eneste løsningen som kunne samle valgkomiteen, sa valgkomiteens leder Arild Grande til Dagbladet i går.

- Vi har søkt råd, og det overveldende flertallet har bedt oss fremme forslag om Trond Giske som leder. Og det er jobben vår å lytte til innspillene vi får, sa han.

- Ikke samlende

Leder for Charlottenlund og Brundalen Arbeiderlag Heidi Linge har engasjert seg for å få en kvinne som fylkesleder. Hun er svært skuffet over innstillingen og sier utmeldelsene understreker de de har fryktet:

- Jeg tenker at disse utmeldingene viser at Giske ikke er så samlende som lederkandidat likevel, men at han fortsatt er kontroversiell. Dette er bekymringsverdig og bekrefter jo bare det inntrykket vi har fått, sier hun.

Formelt blir Giske valg på lørdag. Da kan antallet utmeldelser øke, varsler flere Ap-medlemmer i sosiale medier. En av dem, tidligere lokalpolitiker for Ap i Trøndelag, Per Ove Einangshaug.

- Jeg har ikke noe imot ham personlig, han er en drivendes dyktig politiker, men han har brutt partiinterne regler for tillit. Da kan jeg ikke stå bak ham som fylkesleder. Partidemokratiet bestemmer, og hvis de velger ham på lørdag, tar jeg konsekvensen av det, sier Einangshaug.

- Rørt og ydmyk

Ap-leder Støre ville i går kun gi en kort kommentar.

- Jeg har forståelse for at den skaper debatt, men det er ikke naturlig for meg å kommentere ny ledelse før den er valgt. Det er opp til hvert fylkeslag å velge sin ledelse og jeg ønsker Trøndelag Ap lykke til med årsmøtet til helgen, sa han.

Trond Giske selv sier han er ydmyk og rørt over støtten fra mange kommunepartier i Trøndelag og fra en enstemmig valgkomité. Han ønsker ikke å kommentere saken i dag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer