FÅR TOPPJOBB: Trond Giske får viljen sin og blir finanspolitisk talsperson for Ap, ifølge NTB. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR TOPPJOBB: Trond Giske får viljen sin og blir finanspolitisk talsperson for Ap, ifølge NTB. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ap-kabalen

Giske vant maktkamp. Får toppjobben i Ap

Blir finanspolitisk talsperson. Partisekretæren avviser kjønnskritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til ny fraksjonsleder i finanskomiteen for Arbeiderpartiet.

Ap vraker dermed Marianne Marthinsen som har hatt jobben de siste fire åra. I kraft av rollen som fraksjonsleder blir Giske også finanspolitisk talsperson.

- Vi har hatt en diskusjon i partiledelsen om hvordan vi bruker våre ressurser. Verken Marianne Marthinsen eller Dag Terje Andersen har gjort noe feil, sier Giske til NTB.

Det ble tidligere denne uka klart at Giske ønsket seg jobben som fraksjonsleder i finanskomiteen.

Partileder Jonas Gahr Støre vil være medlem av utenriks og forsvarskomiteen, i tillegg til parlamentarisk leder. Hadia Tajik blir fraksjonsleder på arbeidskomiteen.

- Enstemmig

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

- Det er en enstemmig valgkomite som har kommet fram til dette. Vi går ut med informasjonen nåfordi det har vært mye spekulasjoner i media de siste dagene, sier Kjersti Stenseng til Dagbladet.

De endelige ledervervene i stortingskomiteene er ikke avklart, det skal avklares mellom partiene på Stortinget.

- Merkelig

Stenseng sier hun ikke kjenner seg igjen i påstander og spekulasjoner i pressen om at valget av Giske er et uttrykk for manglende kjønnsperspektiv i Arbeiderpartiete ledelse.

En rekke kvinnelige Ap-politikere har de siste dagene reagert på den ventede vrakingen av Marthinsen.

- Jeg synes ikke dette ser bra ut, sa Inger Løite til Dagens Næringsliv i dag.

Løite er tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Hun får støtte fra tidligere statssekretær Laila Gustavsen. Hun skrev «Kiss my ass» på Facebook, da det ble klart at Giske ønsket seg Marthinsens jobb.

Kjersti Stenseng stiller seg uforstående til kritikken.

- Det synes jeg er merkelig. Vi er et parti som er opptatt av likestilling, og det er en selvfølge av valgkomiteen ivaretar kjønnsbalansen når det gjelder helheten i komiteene, sier hun til Dagbladet.

Stenseng sier det er naturlig at nestlederne i Ap får de to komiteene de har ønsket seg, nemlig finanskomiteen og arbeid- og sosialkomiteen. Resten av stortingskabalen i Arbeiderpartiet er foreløpig ikke klar.

Marianne Marthinsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Dagbladet oppdaterer saken.