Giske-varsler: - Nærliggende å sammenlikne ham med Trump

Giske-varsler Sunniva Andreassen mener det er tydelig at flere personer «ikke har lært noe» av metoo-kampanjen.

COMEBACK: En enstemmig valgkomité har bestemt at Trond Giske ikke blir innstilt som nestleder i Trøndelag Ap, men han blir innstilt som medlem av styret og arbeidsutvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
COMEBACK: En enstemmig valgkomité har bestemt at Trond Giske ikke blir innstilt som nestleder i Trøndelag Ap, men han blir innstilt som medlem av styret og arbeidsutvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trond Giske ble ikke nestleder i Trøndelag Arbeiderparti, slik et flertall i valgkomiteen ønsket. Likevel ble den mangeårige Ap-toppen onsdag enstemmig innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, samt som medlem i arbeidsutvalget.

Det blir møtt med sterke reaksjoner fra flere kanter.

For et drøyt år siden gikk Giske av som nestleder i Ap på nasjonalt nivå etter at det hadde kommet flere varsler om seksuell trakassering.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Arbeiderpartiet avslutter saken mot Giske og åpner for et comeback for ham.

Giske hadde anket behandlingen av varslingssakene, men Ap opprettholdt konklusjonen om at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering ble stående. Partiet har ikke tatt stilling til om varslene innebærer lovbrudd.

Flere mener nå det er for tidlig for den tidligere Ap-nestlederen å returnere til et toppverv.

- Skader partiet

Blant dem som har vært kritiske til at Giske skal kunne komme tilbake i et toppverv er leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, som overfor NRK beskriver det som «rart at man nå vurderer å gi Giske den tilliten dette innebærer». Det samme mener kvinneledere i partiet, mens leder i Rogaland Ap's kvinnenettverk - Siv-Len Strandskog - mener Trond Giske skader partiet.

Samtidig har Giske bred støtte i Trøndelag, hvor sju av åtte lokallagsledere i tidligere Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gir også uttrykk for at han er fornøyd med innstillingen.

- Det virker som valgkomiteen har gjort et godt arbeid. Saken vakte engasjement og sterke meninger, så at de har kommet til enighet, er tegn på godt arbeid. Trøndelag Ap er det største fylkespartiet. Det har vært preget av intern uro og splittelse, sa Støre til onsdag, og la til:

- Et splittet parti er svakere i oppløpet til en valgkamp enn et samlet parti. Nå kan fylkespartiet komme politisk på offensiven.

- Trist

Sunniva Andreassen, en av kvinnene som varslet Arbeiderpartiet om upassende oppførsel fra Giske, mener imidlertid det sender et feil signal.

- Jeg synes det er trist, og blir bekymret, sier Andreassen til Dagbladet.

I februar i fjor ble det kjent at Andreassen hadde varslet om to tilfeller. Da de to traff hverandre første gang, var Giske kulturminister og hun var 18 år og medlem i AUF. Hendelsen skjedde i forbindelse med et nachspiel for ungdomspartiet.

Hun mener innstillingen av Giske som styremedlem i Trøndelag Ap setter en standard partiet ikke bør ønske å være kjent med.

- Det er med på å legitimere at denne oppførselen er greit … Og det er kjipt, sier hun.

STO FRAM: Sunniva Andreassen var en av dem som sto fram med sin Metoo-erfaring. Skjermdump: NRK
STO FRAM: Sunniva Andreassen var en av dem som sto fram med sin Metoo-erfaring. Skjermdump: NRK Vis mer

Beklaget

Andreassen sier det ikke utgjør noen forskjell for henne at Giske ikke fikk det mye omtalte nestledervervet i Trøndelag, og at han «bare» ble styremedlem.

- Jeg er veldig lite opptatt av Giskes karriere og hva slags verv han har, sier Andreassen.

Andreassen mener saken ikke utelukkende bunner ut i et spørsmål om tillit.

Da saken ble rullet opp i 2018 uttalte Giske at han fullt ut respekterer Andreassens historier, og at han påtok seg ansvaret for det som skjedde - selv om han har benektet at han har bedrevet trakassering. Han ga også Andreassen en uforbeholden beklagelse, som hun aksepterte.

Likevel mener hun i dag at hun også har opplevd en mangel på ydmykhet og empati.

- Det gjør at jeg nesten synes det er nærliggende å sammenlikne ham med Donald Trump. Trump er også veldig populær blant sine egne, selv om han ikke er så populær blant folket. Men det er Trøndelag Arbeiderpartis problem at de viser ham tillit, og det er de som må svare på hvorfor de har valgt å gjøre nettopp det.

En annen av varslerne mot Trond Giske, Line Oma, har også gått ut og sagt at Giske ikke fortjener ny tillit.

- Ikke noe signal

- For vår del er ikke denne innstillingen noe signal om at vi bagatelliserer det som har skjedd. Det har heller ikke Trond gjort, sier leder av valgkomiteen, Jorodd Asphjell, til Dagbladet.

- Saken er avsluttet, det har gått ett år, og nå mener mange at han (Giske, red.anm.) selv må vise seg tilliten verdig, fortsetter han.

Ap-veteranen sier det ikke var uventet at det kom reaksjoner, og sier han har stor forståelse for nettopp dette.

TILLIT: Partikollega og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (tv) mener at Giske må få mulighet til å vise seg tilliten verdig.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TILLIT: Partikollega og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (tv) mener at Giske må få mulighet til å vise seg tilliten verdig. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det er klart at valgkomiteen har stor respekt og forståelse for alle følelsene som dukker opp i denne saken. Spesielt fra dem som har varslet. Det skal man selvsagt lytte til og ta innover seg, sier Asphjell.

Han understreker igjen at valgkomiteens innstilling ikke skal leses som noe signal, utover at man mener Giske selv skal få muligheten til å vise seg tilliten verdig.

- Dersom tilliten skal gjenskapes, så må det starte et sted. Det får han muligheten dersom han blir valgt som styremedlem i Trøndelag. Samtidig så vil jeg understreke at det skal være trygt og godt å være ung i Arbeiderpartiet. Hvis det kommer varsler, så skal vi alltid ta det på ytterste alvor. Samtidig er det også riktig å ta personen varslene kommer mot blir tatt på alvor.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap beklager Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han mener det har vært viktig for valgkomiteen å forsøke å balansere den åpenbare splittelsen saken har vært.

- Jeg observerer fra ulike hold at noen mener denne innstillingen er et nederlag for Trond, mens andre mener det motsatte. Noen mener det er for tidlig for Trond å skulle komme tilbake i et tillitsverv i partiet, mens andre mener det er på tide. Det er ikke så enkelt å balansere dette når meningene er så delte. Vi i valgkomiteen har prøvd å balansere dette på en god måte.

- Har ikke lært av Metoo

Halvannet år etter at Giske-saken ble rullet opp i norsk presse, opplever Sunniva Andreassen at mye og mange har forandret seg. Men ikke alle.

- En stor andel av befolkningen har gått videre, og ser nå på Metoo som et vannskille. Man tenker på ei tid før og en ny tid etter Metoo-bevegelsen. Dessverre er det likevel noen som insisterer på å leve i et «før Metoo», og som ikke har lært noe av denne kampanjen. Det blir veldig tydelig hvem det er, sett i lys av onsdagens nyhet, sier Andreassen som har trukket seg ut av politikken.

Trond Giske har fått mulighet til å imøtegå Andreassens uttalelser, men ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

I en uttalelse på sin egen Facebook-side skriver imidlertid Giske at han setter stor pris på tilliten han har blitt vist av valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti.

- Et slikt verv gir en enda større mulighet til å drive med politikk der det betyr mest for meg, blant velgerne i hjemfylket mitt. Det gir også mulighet til å være med på byggingen av landets største fylkesparti sammen med medlemmer, tillitsvalgte og folkevalgte, skriver Giske.

- Forventer mer

Andreassen sier at hun «på alle måter» er ferdig med hendelsen hun varslet om, og at det ikke lenger preger henne.

- Men jeg forventer mer av personer i så høye maktposisjoner i Norge. Man skal kunne forvente mye mer. Men det er Trøndelag Ap som får svare på hvorfor de fortsatt har tillit til ham, gjentar hun.

Andreassen understreker samtidig at hun er fornøyd med hvordan partiet sentralt behandlet varselsaken hennes.

- Alvorlige konsekvenser

Jonas Gahr Støre understreker overfor Dagens Næringsliv (DN) at alvoret i saken står fast.

- Jeg kan igjen forsikre henne (Andreassen) om at vi ikke aksepterer brudd på våre retningslinjer mot seksuell trakassering, slik vi konkluderte i varslersakene mot Trond Giske i fjor. Det fikk alvorlige konsekvenser for ham. Sånn sett er saken avsluttet, sier Støre til DN, og legger til:

- Tapt tillit kan vinnes tilbake. Andreassen har rett i at det er Trøndelag Arbeiderparti som velger sine representanter til sitt eget styre. Om årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti følger innstillingen om å velge ham som medlem av fylkespartiets styre, så tar jeg det til etterretning

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer