STORM: Trond Giske er fritatt fra sin posisjon som nestleder. Varsleren Dagbladet har snakket med sier hun ikke gruer seg til å møte på Giske igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORM: Trond Giske er fritatt fra sin posisjon som nestleder. Varsleren Dagbladet har snakket med sier hun ikke gruer seg til å møte på Giske igjen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Giske-varsler snakker ut:
- Kjentes ærlig talt ut som et slag i magen

Hun er en av varslerne mot Trond Giske. Nå forteller kvinnen, som er ansatt i Ap, hvordan det oppleves å stå i stormen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske er fritatt fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet mens partiet ettergår varslene mot ham. Giske har tidligere beklaget sin oppførsel, men kom 1. januar med beskyldninger om falske varsler.

Dagbladet har vært i kontakt med én av varslerne og kjenner hennes identitet. Kvinnen, som ønsker å være anonym, sier det har vært noen tøffe uker i tiden etter Giske-varslene nådde mediene. Kvinnen er ansatt i Arbeiderpartiet.

STØRE SVARER PÅ GISKES PÅSTANDER: Støre sier, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- For oss som varslet har det vært noen blytunge uker. Vi sitter nærmest i skjul, og kjenner på enormt mye usikkerhet rundt hvordan det blir å vende tilbake på jobb. Jeg gruer meg til hva som kommer, hvordan det blir å være på jobb for Arbeiderpartiet igjen, sier kvinnen til Dagbladet.

Onsdag kveld melder TV 2 at Trond Giske er sykmeldt i to nye uker.

- Tøff prosess

Varsleren sier hun og de andre varslerne hun har kontakt med lever i frykt for at deres identitet skal blåses til media.

- Det har vært veldig tøft å varsle, mye tøffere enn jeg hadde trodd. Det er tungt og mørkt å stå i en slik prosess.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn i detaljene i sitt varsel mot Giske, men sier det gjorde vondt å se Giske si at varslene mot ham inneholdt falskheter.

«Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene», skrev Giske på Facebook. Jonas Gahr Støre har sagt at han tar avstand fra kommentarene.

- Det kjentes ærlig talt ut som et slag i magen. Det var jo umulig for oss å forsvare oss. Heldigvis opplever jeg at Jonas har vært tydelig på at han ikke støtter de påstandene Giske kom med. Jeg er uansett redd for at en sånn melding skal skremme eventuelle andre varslere fra å tørre å fortelle, sier kvinnen.

Splittelse

Dagbladet meldte i går at sterke krefter i Ap ønsker å sparke lederen for sekretariatet for stortingsgruppa, Hans Kristian Amundsen.

Under tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet skal flere av sentralstyrets medlemmer ha kommet med sterk kritikk av Amundsen. Partisekretær Kjersti Stenseng skal ha startet kritikken og uttrykt manglende tillit til sekretariatslederen.

Bakgrunnen er angivelig konfliktskapende og dårlig ledelse, at sensitive dokumenter han har hatt ansvaret for har lekket til mediene, at han ikke har klart å skape ro blant de ansatte i gruppa, og kritikkverdig opptreden i valgkampen.

- Vi var mange på møtet som mener at Amundsen må gå. Det var en massiv kritikk mot ham. Mange uttrykte manglende tillit, sier en kilde som var til stede på møtet.

Flere skal ha stilt seg bak kritikken, blant andre AUF-leder Mani Husaini, Anniken Huitfeldt, Hans Christian Gabrielsen, Mette Nord og Jørn Eggum, ifølge Dagbladets kilder. Det betyr at Ap-leder og parlamentarisk leder Jonas Gahr Støre, som er Amundsens sjef, er blitt kjent med den massive kritikken.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet. Sentralstyret hadde møte i kjølvannet av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Mandag ble Giske fritatt som nestleder i Ap på ubestemt tid. Grunnen som oppgis er den vanskelige situasjonen i partiet. Video: NTB Scanp... Vis mer

Støtter Amundsen

Kilder fortalte Dagbladet at den sterke kritikken i praksis betyr at Amundsen må gå.

Den anonyme varsleren sier prosessen ved å varsle hadde vært langt tøffere uten Amundsen, som hun opplever har tatt vare på menneskene i situasjonen.

Hun er klar på at hun ikke ønsker at Amundsen skal få sparken.

- Det er naturlig at oppfølgingen har kommet fra Hans Kristian Amundsen og Ann-Cathrin Becken som er våre nærmeste ledere, men jeg tror det ville vært vanskeligere å unngå sykemelding uten at de hadde støttet oss på den måten de har gjort. For min del føles forståelsen jeg møter fra ledelsen som en trygghet oppi alt dette.

Hans Kristian Amundsen avviste blankt kritikken han fikk gjenfortalt av Dagbladet.

- Det er vanskelig å forholde seg til udokumenterte påstander fra anonyme kilder. Jeg deltok ikke i sentralstyremøtet, og har ingen informasjon om hva som ble sagt der. Når det gjelder min håndtering av Giske-saken, som jeg skjønner er utløsende for kritikken, begrenser den seg til at jeg har bistått tre varslere i en forberedende fase, og til støtte og oppfølging underveis og etterpå, skrev Amundsen i en e-post til Dagbladet tirsdag kveld.

Trond Giske er fritatt fra nestledervervet på ubestemt tid, men fortsetter som finanspolitisk talsperson. Kvinnen sier hun ikke gruer seg til å møte Giske igjen.

- Ikke særlig til jul

At Giske trer ut av vervet som nestleder på ubestemt tid, vil neppe skape ro i Ap. Krisa etter valgnederlaget, uroen rundt konstitueringen i stortingsgruppa og ikke minst Giske-saken har avslørt splittelse helt til topps i partiet. Forholdet mellom partikontoret på Youngstorget og stortingssekretariatet beskrives som elendig.

- Hvordan var julefeiringen din?

- Nei, akkurat i år var det ikke særlig til jul, men jeg gjorde det beste ut av det, så det ble hyggelig for resten av familien, i det minste, sier den anonyme varsleren.

På et ekstraordinært sentralstyremøte 2. januar bestemte Ap å gjennomgå varslene mot Giske. Kvinnen sier hun forstår at varslerprosessen er utenfor hennes styring.

- Men det har vært noen lange uker å vente så lenge til partiet kan starte behandlingen. Det var mye uvisshet rundt hvordan varslene skulle behandles».

Trond Giske er for tiden sykmeldt, og sier via sin rådgiver at han ikke har noen kommentar til saken.