Giske-varsler trakk seg fra dokumentar

- Premissene som lå til grunn gjorde at jeg ikke følte det var riktig å bidra i denne filmen, sier Giske-varsler Sunniva Andreassen.

VÅRT LILLE LAND: TV2-serien tar for seg den norske metoo-saken som har fått desidert mest mediedekning. Video: TV2 Vis mer

Trond Giske og samboer Haddy Njie var torsdag kveld med i programmet «Vårt lille land» på TV 2. Her forteller de for første gang om mediestormen og prosessen rundt metoo-varslene på Giske.

Giske-varsler Sunniva Andreassen (28) ga først et intervju til TV 2 i forbindelse med innspillingen, men bestemte seg deretter for å trekke seg fra dokumentaren, opplyser NRK.

- De la vekt på at mitt varsel var det mest graverende, og det er jeg ikke så sikker på at det er. Jeg synes ikke det blir riktig at dette skal handle om en ti år gammel sak. Det handler om gjennomgående atferd, brudd på etiske retningslinjer overfor flere kvinner og over flere år, som førte til at han måtte trekke seg fra nestledervervet i Arbeiderpartiet og som finanspolitisk talsperson, sier Andreassen til NRK.

TRAKK SEG: Giske-varsler Sunniva Andreassen ønsket ikke å delta i TV 2-dokumentaren. Skjermdump: NRK
TRAKK SEG: Giske-varsler Sunniva Andreassen ønsket ikke å delta i TV 2-dokumentaren. Skjermdump: NRK Vis mer

Hun legger til at hun ikke har noe imot at Giske og Njie snakker ut på TV 2.

- Jeg ønsker det velkommen, men spørsmålet er: Er det riktig av meg å bidra, når familien Giske-Njie skal snakke ut. Jeg syntes ikke det føltes riktig, sier hun.

Andreassen har tidligere fortalt at Giske forsøkte å kysse henne på et nachspiel og strøk henne opp etter ryggen.

- Respekterer at hun trakk seg

Nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække, sier til NRK at hun synes det er synd at Andreassen ikke ville være med i dokumentaren.

- Trond Giske mener selv hennes varsel var det som traff ham hardest. Det har hun fått utskrift av, og hørt opptak av. TV 2 har ikke tatt noen vurdering av varslene, men Andreassen var jo veldig ung da det skjedde, det kommenterer også Giske selv i filmen. Vi respekterer at hun trakk seg, og forstår det, forteller Solbrække.

Det var like før jul 2017 ble daværende Ap-nestleder Trond Giske anklaget for upassende oppførsel gjennom flere varsler til partiet.

Saken fikk enorm oppmerksomhet i mediene. Giske beskriver i kveld seg selv som «forsvarsløs» i møte med det store medietrykket som fulgte.

- Jeg mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke trygt noe sted. Du var bare helt forsvarsløs, forteller Giske til TV 2 i kveld.

VG beklager

Giske selv beklaget at han hadde «opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig» og innrømmet overtramp ved to tilfeller. Prosessen endte med at Giske trakk seg som nestleder 7. januar i fjor, selv om han også motsatte seg flere av varslene og hevdet de inneholdt feilaktige påstander.

Giskes samboer Haddy Njie sier til TV 2 av noen journalister var drevet av å få fram sannheten med sunn kritisk brodd - men ikke alle.

- Noen journalister var drevet av at det alltid er gøy å avsette en topp-politiker, særlig en som har vært i så mange stormer og vært så lite ydmyk som Trond har vært. Det er så massive lekkasjer innenfra partiet at ting som egentlig bare skal være i ledelsen går rett ut til avisredaksjoner. Det var uten grenser, også uten av pressen kjente til hva som lå i varslene.

Torsdag kveld beklager VG nok en gang sin opptreden overfor Trond Giske.

- Vi gjorde feil i video-saken og når vi gjør feil beklager vi det. Vi er oppriktig lei oss og har beklaget saken overfor Trond Giske og alle involverte, sier VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken til Dagbladet.