Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske velger Hillary

Norske politikere avslører sine favoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er stor Hillary-fan! erklærer kulturminister Trond Giske på spørsmålet om hvilken av de amerikanske presidentkandidatene han håper vinner nominasjonsprosessen i USA.

- Hun har en kombinasjon av et politisk ståsted som tiltaler meg og som jeg tror er bra for USA og verden for øvrig. Dessuten er hun erfaren og dyktig, mener Giske, som understreker at han ikke snakker på veiene av Regjeringen.

- Dette er min høyst personlige mening, sier han.

Bestemmer seg i natt

24 stater bestemmer seg i natt for hvem de vil ha som sine kandidater i presidentvalget i november.

Krigshelten John McCain har en solid ledelse på republikansk side med en oppslutning på 42,8 prosent på det siste nasjonale gjennomsnittet av meningsmålingene. Mormoneren og forretningslederen Mitt Romny ligger milevis bak med sine 24,5 prosent.

På demokratisk side er det derimot enda mer spennende. Hillary Clinton ligger med 44,4 prosent oppslutning et lite hestehode foran Barack Obama med 41,9 prosent. Obama har imidlertid tatt kraftig innpå den tidligere førstedamen, så ingenting er på noen måte avklart.

Hemmelighetsfull Stoltenberg


Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke peke ut hvilken person han foretrekker som USAs neste president, men nøyer seg med å si hvilket parti vedkommende bør tilhøre.

- Jeg håper en av de demokratiske kandidatene vinner. Demokratene samarbeider med Arbeiderpartiet og er det naturlige valget for meg, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

image: Giske velger Hillary

Mer opptatt av politikk enn de fleste

De norske politikerne er naturlig nok mer opptatt av politikk enn menigmann, og følger den amerikanske nominasjonprosessen nøye.

- Jeg er en politisk nerd, erkjenner Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen overfor Dagbladet.no.

- John McCain er min favoritt. Jeg holdt med ham allerede da han tapte mot George W. Bush i 2000. Han er en type politiker jeg liker. Tøff, ærlig og litt mer tilpasset europeisk poltikk enn de kristenkonservative kandidatene.

Interesse til tross, Siv Jensen har ikke funnet seg en personlig favoritt.

- Jeg har ingen favoritt i nominasjonsvalget, men følger valget og den svært spennende nominasjonen med interesse. Uansett hvem som blir ny president i USA er det viktig at Norge og USA opprettholder god kontakt, sier hun.

Sponheim vil ha Clinton

Heller ikke finansminister Kristin Halvorsen vil røpe hvilken kandidat hun foretrekker. Det gjør imidlertid partikollega og stortingsrepresentant Heikki Holmås.

- Jeg holder en knapp på Hillary Clinton. Det virker som hun har den beste miljøpolitikken og har støttet de mest radikale forslagene.

Holmås mener likevel det viktigste er at demokratene får en representant som vinner valget senere i år. Den oppfatningen deler han med Venstres leder Lars Sponheim.

- Vi trenger en demokrat for at USA skal gå fra å være problemet i miljøpolitikken til å bli løsningen. Da er spørsmålet hvem som har best mulighet for å vinne. Både Obama og Hillary er gode kandidater, men hvis jeg skal velge en så vil jeg satse på Hillary, sier Sponheim til Dagbladet.no.

Dagbladet skrev tidligere i år at nesten halvparten av Stortingets representanter ønsker seg Hillary Clinton som president i USA.

HEIER PÅ HILLARY: Trond Giske har plukket ut sin favorittkvinne.
POPULÆR: Hillary Clinton.
INTERESSERT: Siv Jensen følger valget tett, men har ingen favoritt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media