Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet

Giske-venn inn i Ap's sentralstyre

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, ligger an til å ta «Trond Giskes plass» i Ap's sentralstyre.

MER AP-MAKT: Ap's fylkesordfører i Trøndelag, Tore. O. Sandvik, kommer etter det Dagbladet erfarer, inn i Aps sentralstyre når nytt sentralstyre velges på landsmøtet i april. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
MER AP-MAKT: Ap's fylkesordfører i Trøndelag, Tore. O. Sandvik, kommer etter det Dagbladet erfarer, inn i Aps sentralstyre når nytt sentralstyre velges på landsmøtet i april. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Ap's landsstyre i morgen nedsetter valgkomiteen, starter prosessen fram mot landsmøtet med å sette sammen partiets sentralstyre.

Det store spørsmålet, som har ligget på is siden Trond Giske gikk av som nestleder, er om han skal erstattes i partiledelsen eller ikke. Meningene er delte.

Trønder eller nordlending?

Etter at Giske måtte gå som følge av varslingsakene, mente mange i partiet at tomrommet måtte fylles. Mange har ment at partiledelsen ikke favner bredt nok, og vil få inn en nestleder fra «nord for Dovre». Siden Ap har strenge regler for kjønnsfordeling, og siden både nestleder Hadia Tajik og Kjersti Stenseng vil fortsette, må valgkomiteen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i spissen finne en mannlig nestleder, og fortrinnsvis fra Trøndelag eller Nord-Norge.

Kandidatene som nevnes er fylkesordfører Tore O. Sandvik fra Trøndelag og leder av Nordland Ap og sentralstyremedlem Bjørnar Skjæran.

Men det er per nå åpent om kampen om en ekstra nestleder kommer. Det kommer an på hvor hardt distriktsstemmene i partiet står på for å få inn en nestleder til. Ønskene til fagbevegelsen vil også veie tungt. Om valgkomiteen skal gå inn for en nestleder til, avhenger også av at komiteen kan samles om en kandidat, påpeker kilder overfor Dagbladet. Ingen ser seg tjent med en delt innstilling og åpen nestlederkamp.

- Tre er nok

Byrådsleder og tidligere Ap-sekretær Raymond Johansen sa til Dagbladet i fjor høst at han ikke ser behov for å supplere ledelsen.

- Ap's tradisjon er tre medlemmer i partiledelsen. Jeg satt i partiledelsen i seks år da var vi var tre, og det fungerte utmerket. Vi satt ikke og tenkte at vi måtte finne én til. Unntaket i Ap's historie er fire medlemmer. Partiledelsen skal fange opp stemningene og representere hele partiet, sa Johansen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt seg mer balansert. Han har sagt at dagens ledelse fungerer godt og kan fortsette slik den nå er, men har latt det være opp til partiet å avgjøre. Mange i partiet ønsker å unngå en ny personkamp og maktkamp i partiet, som en nestlederplass kan utløse.

Uansett vil det bli endringer i sentralstyret. Etter det Dagbladet erfarer, er Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik på vei inn. Trøndelag har allerede Ingvild Kjerkhol i sentralstyret, men Trøndelag er nå det største fylkespartiet i Ap. Det er heller ikke noe nytt at to trøndere sitter i sentralstyret i Ap.

To fra Trøndelag

Sandvik er venn med Giske og var blant dem som kritiserte prosessen mot Giske i partiet. Sandvik har lang fartstid i Ap og også vært ungdomssekretær for LO.

Han var statssekretær i næringsdepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering.

Han har vært en av drivkreftene for sammenslåing av Trøndelags-fylkene, og de senere årene har han han konsentrert seg om regionpolitikkk og styring av den nye stor-regionen. Men han har ofte snekret kompromisser på Ap-landsmøtene som medlem i redaksjonskomiteen. Nå er han ifølge Dagbladets kilder på vei inn i sentralstyret.

Det kan bli andre utskiftninger. Det er for eksempel ventet at Harald Schjelderup, som gir seg som byrådsleder i Bergen etter kommunevalget, kan bli erstattet. Det er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som leder valgkomiteen. Tidligere leder av valgkomiteen og tidligere partisekretær Martin Kolberg fra Buskerud er med også i denne valgkomiteen. Det var Kolberg som ledet valgkomiteen da Jonas Gahr Støre ble pekt ut til å overta etterJens Stoltenberg.

I valgkomiteen sitter også Ida Pinnerød, Nordland, Eva Kristin Hansen, Trøndelag, Per Vidar Kjølmoen, Møre og Romsdal, Marianne Bjorøy, Hordaland, Bjørg Tveito Lundefaret, Telemark, Anita Ihle Steen, Hedmark, Øyvind Slåke, Oslo, Sverre Myrli, Akershus og Ina Rangønes Libak, AUF.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!