STORE PLANER: - Det er et ambisiøst, men realistisk mål, sier næringsminister Trond Giske om planen om å gjøre Tromsø til romhovedstad. Foto: NTB Scanpix
STORE PLANER: - Det er et ambisiøst, men realistisk mål, sier næringsminister Trond Giske om planen om å gjøre Tromsø til romhovedstad. Foto: NTB ScanpixVis mer

Giske vil gjøre Tromsø til romhovedstad

Næringsminister Trond Giske (Ap) håper det nordnorske romeventyret vokser helt inn i himmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø er langt på vei i ferd med å bli Norges romhovedstad og jeg ønsker at Tromsø skal være det, sier Giske til Nordlys. 

Fredag deltok han på en konferanse i Tromsø der bruk av satellitter var hovedtema.

- I Tromsø finnes det allerede et enestående miljø, blant annet representert ved bedriftene Ksat og Kongsberg Spacetec. Disse to bedriftene alene står for åtte prosent av all eksport fra Tromsø kommune. Det er imponerende, sier Giske.

Han mener at Nord-Norge allerede langt på vei er en komplett romteknologiklynge.- Her har vi utdanningstilbud i Narvik og Tromsø, her har vi forskningsmiljø, vi har utskytingsstasjon på Andøya og ikke minst: Her har vi anvendelsen, sier Giske og peker på store havområder, polarisen, fiskeri, sikkerhetsspørsmål, klimaovervåking og ikke minst en økende skipstrafikk.

- Dette er feltene vi skal bruke satellittdataene til. Vi får en komplett verdikjede, sier Giske.I dag omsetter den norske romfartsnæringen for om lag seks milliarder kroner. Dette vil Giske doble innen 2020, med Tromsø som lokomotiv.

- Det er et ambisiøst, men realistisk mål, sier næringsministeren. 

(NTB)