Giske vurderer å bevæpne norske skip

Har fått nok av pirater. I dag sender han ut høringsbrev med forslag til nye forskrifter.

FÅTT NOK: Næringsminister Trond Giske omtaler piratvirksomhet som mafiaorganisasjoner. Han er sender nå ut et høringsbrev, for å lufte forslaget om å bevæpne norske skip. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FÅTT NOK: Næringsminister Trond Giske omtaler piratvirksomhet som mafiaorganisasjoner. Han er sender nå ut et høringsbrev, for å lufte forslaget om å bevæpne norske skip. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Nærings- og handelsdepartementet og Justisdepartementet sender fredag ut to koordinerte høringsbrev med forslag til nye forskrifter for å bekjempe piratvirksomhet, skriver Dagens Næringsliv.

Nærings- og handelsdepartementet ønsker en forskrift om bruk av bevæpnede vakter i henhold til skipssikkerhetsloven.

Justisdepartementet foreslår en forskriftsendring for å tillate norskregistrerte skip midlertidig å ha skytevåpen i henhold til våpenforskriften.

Giske sier at økningen av angrep har fått regjeringen til å ta affære.

- Dette er rene mafiaen. Ingen må tro noe annet. Det er rene mafiaorganisasjoner som driver med piratvirksomhet. Det er ikke noen fattige guttunger som ror ut og tar en stor båt. Det er gjennomprofesjonelt og det er enorme verdier på spill, sier Giske.

Han viser til at piratvirksomheten blir stadig forverret.

- Det brer seg over større geografiske områder og blir mer omfattende. Det er vanskelig å håndtere med militær tilstedeværelse, sier Giske.

Han presiserer at regjeringen ikke har konkludert, men at det nå foreløpig kun sendes ut forskriftsendringer på høring.

- Vi ønsker også innspill til andre tiltak. Det kan være alternativer som å gå i konvoi. Alle ønsker minst mulig våpenbruk, men dette er en dramatisk unntakstilstand, sier Giske.

NTB