Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap har konkludert

Giskes advokater raser mot Ap: - Han er ikke blitt hørt

Ap mener Giske har brutt partiets regler om seksuell trakassering i flere saker.

BEHANDLING FERDIG: Arbeiderpartiet har nå gjennomgått varslene mot Trond Giske. Giskes advokater mener Ap-toppen ikke er blitt hørt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEHANDLING FERDIG: Arbeiderpartiet har nå gjennomgått varslene mot Trond Giske. Giskes advokater mener Ap-toppen ikke er blitt hørt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har nå behandlet ferdig varselsakene mot Trond Giske.

Ap har i ettermiddag konkludert med at Giskes oppførsel medfører brudd på partiets etiske regelverk om seksuell trakassering.

Partiet mener Giske har brutt regelverket i flere saker.

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering», skriver partiet en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Trond Giske er sykmeldt og har ikke anledning til å kommentere saken, opplyser Giskes rådgiver Bård Flaarønning til Dagbladet.

- Ingen ytterligere reaksjoner

«Da Giske allerede har trukket seg fra sine verv i partiet er det ikke aktuelt med noen ytterligere reaksjon fra partiets side», skriver partiet i pressemeldingen.

«Giske har vært forelagt innholdet i varslene. Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat», skriver partiet videre.

Advokat-kritikk av Ap

Men Trond Giskes advokater deler ikke denne oppfatningen. De går nå i strupen på partiets behandling av sakene, og mener Giske ikke er blitt hørt.

- Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpartiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar. Giske er sykmeldt og har derfor ikke vært i stand til å fremlegge sin versjon. På et innledende stadium hadde Giske to møter med partiledelsen om sakene, men det var uttalt ved flere anledninger at han skulle få komme med et ordentlig tilsvar før partiet tok stilling, sier Christopher Hansteen​​​​​​ og Frode Sulland i en pressemelding.

- Etterforsker og dommer

Advokatene mener det er gode grunner til at Ap burde avstått fra å komme med en «dom» over Giskes oppførsel.

- Vi stiller oss også kritiske til at Arbeiderpartiet i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner. Slike saker reiser kompliserte bevisspørsmål om mellommenneskelige forhold, og hensynene til rettssikkerhet og uavhengighet tilsier derfor at konkrete saker med påstander om seksuell trakassering tilbake i tid primært behandles av domstolene med de avanserte prinsipper for bevisføring og bevisvurdering som der gjelder, skriver Hansteen og Sulland videre.

Ap avviser

Ifølge Arbeiderpartiet har Giske vært forelagt innholdet i varslene.

- Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat, heter det i pressemeldingen fra partikontoret i ettermiddag.

- Vi tar synspunktene fra Giskes advokater til etterretning. Vi har behandlet sakene i henhold til våre rutiner og retningslinjer. Trond Giske har fått mulighet til å gi sin versjon. Det har han gjort i to møter, og han har hatt mulighet til å gi skriftlig innspill i hele januar. Hans advokater har fått tilgang til all informasjon i varslene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat. I tillegg til å gi Giske anledning til tilsvar, har vi vektlagt hensynet til varslerne og behovet for å gi dem en tilbakemelding, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

FERDIG: Jonas Gahr Støre møter pressen for å oppdatere om varslersaken mot Trond Giske torsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FERDIG: Jonas Gahr Støre møter pressen for å oppdatere om varslersaken mot Trond Giske torsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Beklaget

Det er kommet flere varsler mot Giske for ufin oppførsel overfor kvinner i partiet. Trond Giske har beklaget oppførselen og dårlig rolleforståelse.

- Jeg har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst nok, sa Giske før jul.

- Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg legge på min kappe, det er min skyld, la han til.

Samtidig hevdet Ap-toppen at han mener det er kommet grunnløse og falske varsler mot ham.​

Trakk seg

Giske trakk seg som nestleder i Ap 7. januar etter flere varsler om upassende oppførsel fra ham overfor flere kvinner. Dagen etter opplyste Ap-leder Jonas Gahr Støre at Giske har bestridt noen av varslene.

Giske er også ferdig som partiets finanspolitiske talsmann og går inn i familie- og kulturkomiteen på Stortinget når han vender tilbake på jobb. Han er foreløpig sykmeldt.

Før jul innrømmet og beklaget Giske krenkende oppførsel overfor partifeller. Han er nå sykmeldt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!