Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lederstrid i Trøndelag Ap

Giskes lokallag støtter Giske-kritiker

Anette Trettebergstuen får ros fra Trond Giskes eget lokallag. Men lederen i Verdal Ap reagerer sterkt på innblanding utenfra i valget av ledelse for Trøndelag Ap.

PARTIMØTE: Leder i Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, ber Giske bidra til ro i partiet. Giskes støttespillere mener det er utidig innblanding. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
PARTIMØTE: Leder i Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, ber Giske bidra til ro i partiet. Giskes støttespillere mener det er utidig innblanding. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Jeg opplever det som positivt at Anette tar tak i utfordringer vi har i partiet, og gjør den jobben hun skal som leder av kvinnenettverket og som en del av sentralstyret i Ap, sier Tine Christin Eikevik til Dagbladet.

Eikevik er leder for Trondheim Arbeidersamfunn, Trond Giskes eget lokallag.

- Så skal vi bidra med å skape et samlende Trøndelag og komme opp med sterke kandidater som jobber for Trøndelag og kan representere oss på en god måte, fortsetter Eikevik.

Ba Giske om ro

Anette Trettebergstuen vakte oppsikt da hun i går ba Trond Giske bidra til ro, og sette partiet først. Bakteppet er kampen om lederverv i Trøndelag Ap.

- Jeg kunne ønske Giske lot partiet få ro nå, ved å respektere det at støyen rundt ham ødelegger for oss, og sette partiet først, sa hun.

Giske er lansert at Trondheim Ap og flere andre lokallag i Trøndelag som ny leder av Trøndelag Ap. Det splitter Ap. Trettebergstuen har vært ansett å tilhøre den såkalte Giske-fløyen, og utspillet overrasket derfor flere i partiet. Men mange sier de har full forståelse for at lederen av Aps kvinnenettverk sier dette nå, og mange Ap-politikere sier til Dagbladet at hun setter ord på det mange tenker.

- Som leder av kvinnenettverket er jeg veldig bekymret for at kvinner, og menn, kontakter meg og er usikre på partiet sitt, på om de fortsatt kan støtte det, fordi de blir opprørt av at Giske synes å få makt så tidlig etter 2017, sa Trettebergstuen videre.

Hun vil ikke svare på om det betyr at Trond Giske bør trekke sitt kandidatur til fylkesledelsen i Trøndelag eller la være å stille til gjenvalg til Stortinget.

- Må trekke seg unna

SETTE PARTIET FORAN: Ap-ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen, mener Trond Giske står i veien for partiet. Foto: Privat
SETTE PARTIET FORAN: Ap-ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen, mener Trond Giske står i veien for partiet. Foto: Privat Vis mer

Ap-ordfører i Gran i Innlandet, Randi Eek Thorsen, støtter utspillet til Anette Trettebergstuen fullt ut.

- Dette er for meg like enkelt som det er vanskelig. Når det har skjedd en feil, og ting har låst seg, må nøkkelpersoner trekke seg unna for at man, i dette tilfelle partiet, skal komme videre.

Det som er krevende i denne sammenhengen, er at det er nødvendig å påpeke det. Noen ganger må man bare akseptere situasjonen, og si at sånn er det. Så dette er en oppfordring til Trond Giske om å la partiet gå foran seg selv, sier Thorsen til Dagbladet.

Hun skrev i går et innlegg på Facebook med støtte til Trettebergstuen og med appell til Giske om å tre tilbake.

- Ut fra reaksjonene jeg har fått, representerer jeg mange i partiet, sier Thorsen til Dagbladet.

- Er det ikke Trøndelag Ap som skal avgjøre hvem de har tillit til, og hvem de vil ha som ledere?

- Jeg snakker ikke til de i Trøndelag, men til Trond Giske. Jeg forstår at mange i Trøndelag - og ellers i landet – vil ha han. Han er dyktig og kanskje den beste debattanten vi har. Han har sterk gjennomslagskraft. Jeg mener han står i veien for partiet.

- Sak for hele partiet

- Dette ikke bare er en sak for Trøndelag Ap. Fordi Giske har vært så sentral og mektig, bidrar saken til uro for hele partiet. Slik det er nå, mener jeg Trond Giske er mer splittende enn samlende for Ap. Så min appell til Trond Giske er: Sett partiet foran deg selv.

- Partiet har avsluttet håndteringen av varslersaker, og partiledelsen har sagt at Trond Giske kan søke tillit og tillitsverv igjen. Godtar du ikke det?

- Jeg ser at det er vanskelig for partiet å si noe annet. Som menig medlem og tillitsvalgt for et parti som ønsker en annen retning for landet ved neste stortingsvalg, tillater jeg meg allikevel å målbære en opplevd sterk uro og fortvilelse, sier Gran-ordføreren.

Ut mot Trettebergstuen

Leder i Verdal Ap, Arild Kvernmo Pedersen, reagerer på innblanding i nominasjonsprosessen i Trøndelag

- Det er uheldig med slike uttalelser fordi dette holder liv i debatten som alle vil unngå: Om personer og ikke politikk. Trond Giske har ikke deltatt i debatten om valgprosessen i Trøndelag i det hele tatt, sier Pedersen til Dagbladet.

- Trettebergstuen kunne spart seg slike uttalelser som holder liv i en uheldig debatt, som skygger for den politiske debatten vi alle er opptatt av, sier Pedersen.

Lokal uenighet

Tine Christin Eikevik i Trondheim Arbeidersamfunn minner Pedersen og andre om at partiledelsen har et visst ansvar for kursen i Trøndelag Ap. Dette gjelder valg av ledelsen, presiserer hun.

- Jeg opplever ikke at partiledelsen blander seg. Vi står fritt til å bestemme selv hvem vi vil ha i fylkesledelsen. Men partiet sentralt har også et ansvar med å bidra til å partiet kommer på rett kjøl igjen, sier Eikevik.

Pedersen sier det er helt andre enn Trond Giske som er opptatt av å snakke om Trond Giske i tide og utide:

- Trond er en del av Trøndelag Ap. Han jobber med politikk hver eneste dag. Han har så godt som ikke deltatt i noen debatt om sin person, mens mange andre er opptatt av å diskutere person.

Jakter en kvinne

Innstilling fra valgkomiteen legges fram 16. mars. Årsmøtet i fylkeslaget går av stabelen 21.-22. mars.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at Trøndelag Ap står fritt til å velge sin foretrukne leder og ledelse. Etter Anette Trettebergstuens uttalelse understreket Støre ansvaret som Aps største fylkeslag har.

SNAKKER UT: Haddy Njie forteller i programmet Lindmo på NRK om samtalene hun har hatt med ektemannen Trond Giske. Video: NRK Vis mer

Slitasjen av Giske-fokuset merkes i Ap, både lokalt og sentralt.

- Jeg ønsker å snakke politikk og er luta lei av at fokuset hele tiden er på lederskap. Jeg har stor tillit til at valgkomiteen i Trøndelag Ap legger frem et forslag på et supergodt lederteam, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern til Dagbladet.

Kampvotering en mulighet

Ap-kilder sier til Dagbladet at dersom en enstemmig innstilling peker på Giske som leder, vil det komme motforslag på årsmøtet.

Dagbladet er kjent med at krefter i fylkespartiet jobber hardt for å få en kvinne som leder av fylkespartiet denne gangen.

Det er også kvinnelige kandidater blant dem valgkomiteen, ledet av Arild Grande, vurderer nå. Dersom valgkomiteen blir enige om en kvinnelig leder, er Trond Giske og Amund Hellesø som nestledere en mulig konstellasjon.

- Trøndelags valg

Leder i Verdal Ap, Arild Kvernmo Pedersen, viser til at Giske har Ap-flertallets støtte bak seg i Trøndelag.

- Grasrota har gitt klar beskjed om at de ønsker Trond Giske. Mellom 120-150 delegater vil støtte han, så det er et klart flertall. To målinger presentert i både NRK og Trønder-Avisa har også vist at Giske har støtte fra et flertall av Ap-velgere i Trøndelag, sier Pedersen

- Tror du uttalelsen fra Trettebergstuen vil påvirke valgkomiteens arbeid?

- Nei, det tror jeg ikke, for de jobber ut fra helt andre kriterier enn tilfeldige utspill som kommer med jevne mellomrom. Det er andre kriterier enn støynivå som legges til grunn i valgkomiteen. Slik jeg kjenner lederen av valgkomiteen, Arild Grande, er det en politiker med integritet, og jeg har tillit til at han leder dette arbeidet på en god måte, sier han og legger til:

- På ett eller annet tidspunkt så må det også være mulig for medlemmene i Arbeiderpartiet å reise seg.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- På tide med tilgivelse

Nå er det to år siden Trond varslingssakene knyttet til Trond sto på som verst. De er behandlet, lukket, har fått en konsekvens, og Trond er blitt ønsket velkommen tilbake til partiarbeidet av partiledelsen.

- At Trøndelag Ap ikke skal benytte seg av ressursen som Trond representerer, vil derfor være helt meningsløst etter mitt skjønn. Det er på tide at Trond nå får tilgivelse av partiet han har brukt hele sitt liv til å kjempe på vegne av, sier Pedersen.

Valgkomiteen har nå fått innspill på lederkandidater, og starter prosessen med sonderinger og kompromisser for å få til en løsning som komiteen kan bli enig om, og som kan samle årsmøtet.

De to kandidatene som har fått sterkest støtte fra lokallagene, er Trond Giske og ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø.

Innspillene fra lokallagene, og fra Trondheim Ap, viser at et flertall vil ha Giske som leder. Men dersom Trondheim Ap, som er det største lokalpartiet og har to medlemmer i valgkomiteen, går inn for en enstemmig løsning der Trond Giske ikke er leder, vil det veie tungt for årsmøtet.

Hele Norges coronakart