Giskes nye ryddejobb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten effektive kontrollmekanismer vil både offentlige og private foretak utvikle en skadelig kultur preget av privilegier og kameraderi. Denne gang er det Norsk Tipping som er kommet i søkelyset fordi toppsjefen Reidar Nordby jr. ikke ville klippe plenen sin selv. Han var angivelig så mye på reise at han måtte ha assistanse før hagen utviklet seg til et villnis. Men han «glemte» å oppgi den økonomiske fordelen på 380 000 kroner til beskatning. Selv da han for et år siden ble advart om forholdet, forble han passiv.

Denne saken reiser langt flere spørsmål enn tippesjefens behov for en velfrisert plen. Det beste som kan sies er at den kaster en liten strime av lys inn i en ekstremt lukket bedriftskultur. Norsk Tipping er en statsbedrift med store fullmakter, men opptrer likevel som om den var en del av forsvarsindustrien. Sikkerhetsnivået er strengt og offentlig innsyn sterkt begrenset. Det handler om et lukket miljø hvor det er grunn til å tro at personlige relasjoner spiller en viktig rolle. Hvordan kunne det ellers skje at skattesnyteren fikk tilbud om å beholde lønna på 1.7 mill. kroner og omplasseres i ny stilling?

Norsk Tipping produserer lite utover drift av et landsomfattende salgsapparat for pengespill. Omsetningen er høy, om lag ti milliarder kroner i året. Innenfor de områdene av spillmarkedet som er effektivt regulert, har bedriften monopol. Samtidig foregår et intenst politisk og administrativt samliv med regjeringen og kulturdepartementet, en trekant der NRK også er sengevarm. Til sammen er dette en meget usunn kombinasjon som krever glassklar etikk, strenge kontrollrutiner og åpenhet i forhold til offentligheten.

Kulturminister Trond Giske er en politiker som har spilt på Norsk Tipping som om det var hans eget klaviatur. Hans spillpolitikk er først og fremst å melke markedet. Nå må han som eier rydde opp. Hvis ikke setter han seg selv i søkelyset.