Giskes strategi: Slå knallhardt tilbake

Arbeiderpartiet vil bruke kontrollhøringen om Trond Giskes eierskapsutøvelse til å dundre løs på Frp og Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag må Trond Giskes (Ap) stå skolerett for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Næringsministeren må svare for hvordan han utøver statens eierskapspolitikk, etter påstander om urent trav i Entra Eiendom, Telenor og Kongsberg Gruppen.
Kontrollkomiteen skal finne ut om at Giske har brukt utilbørlig press for å plassere folk som står ham nær i viktige posisjoner i selskapene, som er helt eller delvis eid av staten.

Men etter det Dagbladet erfarer, er Arbeiderpartiets strategi å bruke høringen til å gå i strupen på Høyres og Frp's eierskapspolitikk. 

- Det blir et knallhardt politisk oppgjør, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet. 

- Ser fram til høringen Giske selv har overfor NTB gjort det klart at ser fram til å klargjøre fakta og å diskutere «den store forskjellen mellom de rødgrønnes aktive eierskapspolitikk for å sikre arbeidsplasser og investeringer i Norge, og Høyre og Fremskrittspartiets omfattende forslag om privatisering av norske nøkkelbedrifter».

En av sakene handler nemlig om at Giske skal ha utøvd press for å få plassert LO-leder Roar Flåthen i Kongsberg Gruppen - etter at han ble fjernet fra styret av den forrige borgerlige regjeringen.

En helt legitim utøvelse av eiermakt, mener Giske.

- Høyre i regjering hadde jo som prinsipiell holdning at LO-folk ikke skulle sitte i styrene for statlige selskap. Det er en realitet at folk med LO-bakgrunn ble plukket ut. Vi, derimot, har ikke noe politisk filter som folk må passere før de kan komme inn i et styre, vi tar gjerne
høyrefolk eller folk fra NHO for den del, sa Giske til Dagbladet da saken først ble omtalt i Dagbladet i april.     
 
Men det er særlig prosessen rundt Giske-vennene Tore O. Sandvik (Ap), som er fylkesordfører i Sør-Trøndelag, og Rune Olsø, tidligere leder av Trondheim Ap, som har fått oppmerksomhet. Ifølge TV 2 presset Giske på for å få Sandvik inn i Telenors styre, noe selskapet avviste. Sandvik fikk i stedet plass i bedriftsforsamlingen.

KLAR TIL KAMP:  Dagbladet vet at næringsminister Trond Giske (Ap) har planer om å gjøre alt annet enn å legge seg flat for kritikken for Entra-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLAR TIL KAMP: Dagbladet vet at næringsminister Trond Giske (Ap) har planer om å gjøre alt annet enn å legge seg flat for kritikken for Entra-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Olsø ble ansatt som Entra-sjef mot styreleder Siri Hatlen og flere styremedlemmers vilje. Han trakk seg etter kort tid etter avsløringene i Adresseavisen.

- Har ingen nære venner i styrene Giske har konsekvent avvist å ha utøvd press for å skaffe kompisen styreverv i Telenor. Og Giske hevder å se fram til å få slått fast fakta i Entra-saken.   

- Jeg erklærte meg inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre. I våre styrer er det en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden. Det sitter ikke en nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet, har Giske sagt til NTB.