Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gislefoss avslører: Derfor snør det i Oslo i slutten av april

Vårvarmen lar vente på seg.

VENTER FORTSATT KULDE: Det er snart mai, men i Oslo har det vært snø og haglbyger både lørdag og søndag. Vi er inne i en kuldeperiode, men snø i Oslo så seint som i mai er ikke uvanlig. Bildet er fra Aker Brygge i Oslo i mai 2010. Foto: Berit Roald / SCANPIX
VENTER FORTSATT KULDE: Det er snart mai, men i Oslo har det vært snø og haglbyger både lørdag og søndag. Vi er inne i en kuldeperiode, men snø i Oslo så seint som i mai er ikke uvanlig. Bildet er fra Aker Brygge i Oslo i mai 2010. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På værvarselet for hovedstaden i helga var det meldt ti grader og sol.

Men jammen kom det ikke snøbyger i hovedstaden, både lørdag og søndag.

- Det er byger, luftmassene er ustabile, dermed dannes det byger i kaldlufta. Det er en liten oppvarming nær bakken, samtidig som det er veldig kald luft oppover. Den varme lufta fra bakken stiger opp, og kondenserer til nedbør, sier vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss, til Dagbladet.

- Ofte kommer nedbøren på denne tida av året ned som sprøhagl. Man kan se det på partiklene nær bakken at de har form som et korn og er ganske sprø i konsistensen. Det er veldig vanlig på denne årstiden her, sier Gislefoss.

Fra Nordpolen Snø- og haglbygene og det generelt kalde været, skyldes at kald polarluft strømmer fra nordpolen, ned over Skandinavia og Europa.

- Det er kald polarluft fra nord som dominerer værsituasjonen helt ned mot Alpene. Store deler av Europa er dekket av denne kaldlufra, sier Gislefoss.

I Sør-Sverige har hagl og snøbyger skapt trafikkaos i ettermiddag. Sju biler har kollidert på E22, skriver Aftonbladet.

Og meteorologen har ingen gode nyheter for de som venter på vårvarmen.

- Jeg ser ikke noe sommervær i vente. Denne værtypen vil stort sett fortsette kommende uke og ut over neste helg, sier Gislefoss.

Mer snø Mange må også belage seg på mer snø og hagl, sier meteorologen. I en av våre sørligste byer, Kristiansand, melder yr.no usle to varmegrader i morgen, mandag.

- De får en god del nedbør i morgen. Temperaturen bikker ned mot to-tallet, men så blir det nok opp mot seks grader midt på dagen, sier Gislefoss.

KALD 17. MAI: Barna i Skistua barnehage ved Frognerseteren lager snømann mens snøen laver ned midt i mai 1999. Foto: Erik Johansen, SCANPIX
KALD 17. MAI: Barna i Skistua barnehage ved Frognerseteren lager snømann mens snøen laver ned midt i mai 1999. Foto: Erik Johansen, SCANPIX Vis mer

Han regner med at noe av nedbøren vil komme som snø og hagl.

- Man skal ikke langt inn i landet før det er hvitt det som komer ned, sier Gislefoss.

Også i Oslo kan det bli litt hvitt på bakken, ifølge Gislefoss.

Værsituasjonen blir den samme for nesten hele landet kommende uke ifølge yr: Uka begynner med relativt lave dagtemperaturer under ti grader, fulgt av nedbør midt i uka, og deretter litt stigende temperaturer fram mot helga. Tromsø kan glede seg over strålende sol fra klar himmel fra torsdag og ut uka. 

- Vi er inne i en kjølig periode. Det blir ikke noe særlig over ti grader, og det gjelder nok hele landet, sier Gislefoss.

SÅ ILLE BLIR DET VEL IKKE: Også i juni kan det komme snø i Oslo: Bildet er fra 12. juni 1981. Foto: John Myhre / Aftenposten
SÅ ILLE BLIR DET VEL IKKE: Også i juni kan det komme snø i Oslo: Bildet er fra 12. juni 1981. Foto: John Myhre / Aftenposten Vis mer
Hele Norges coronakart