- Gislene er syke og svake

En frilansejournalist har fått møte de 21 gislene som ble tatt ved et malaysisk feriested for en uke siden. - Gislene er syke og svake og er stuet sammen i en liten bambushytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 21 gislene som er av flere nasjonaliteter mangler mat, mange har diare på grunn av urent drikkevann og får for lite mat, ifølge frilansjournalist Arlyn de la Cruz. Hun fikk møte gislene tidligere i dag. De muslimske ekstremistene som har tatt ti turister og 11 malaysiere og filippinere, har lovet dem mat, men midt på ettermiddagen lokal tid i dag hadde gislene ennå ikke fått mat, forteller journalisten.

- De bor i ei lita hytte uten toalett. De er ikke friske, de er svake og noen av dem gråt og ba om mat og vann fra flaske, sa Arlyn de la Cruz etter møtet med gislene.

Gislene er fra Tyskland, Frankrike, Sør Afrika, Finland, Libanon, Malaysia og Filippinene.

Polititalsmenn har tidligere sagt at gruppen var blitt splittet av gisseltagerne, men ifølge de la Cruz var alle sammen da hun møtte dem.

Noen av gislene hadde bare svømmetøy på seg da ble tatt 23. april fra øya Sipadan i Malaysia.

De la Cruz bekrefter at gisseltakerne er den muslimske opprørsgruppen Abu Sayyaf. Gruppen har fått skylden for mange bortføringer i den sørlige delen av Filippinene.

En gruppe journalister som prøvde å komme seg til området der gislene holdes, ble tvunget til å snu da bevæpnede menn skjøt i luften og omringet bilene deres.

Opprørerne sa til frilansjournalisten som fikk møte gislene at de nekter å forhandle med filippinske eller malaysiske myndigheter, men de forlanger å få snakke med ambassadører fra turistenes hjemland.