Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gislene på flukt i bombeinferno

En sterk presset og skandalisert president Joseph Estrada satte i går den filippinske hæren inn mot Abu Sayyaf-geriljaen, som holder 22 gisler, blant dem to franskmenn og en amerikaner. Ubekreftede meldinger går ut på at amerikaneren er drept i bombeinfernoet, mens de to franskmennene har klart å flykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske presidenten Jacques Chirac sa i går at han holder den filippinske regjeringen ansvarlig for de franske gislenes skjebne.

Store sivile tap

Militærfly og helikoptere stupte inn mot geriljaens hovedbaser ved daggry i går.

Rett utenfor geriljaens baser var artilleriet stilt opp for å lukke området hermetisk, slik at ingen av opprørssoldatene skulle flykte. Et massivt bombardement skal ha ført til at mange sivile ble drept, ifølge vitner som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Militæraksjonen var svært risikofylt. Ubekreftede meldinger gikk lørdag kveld ut på at det amerikanske gisselet, Jeffrey Schilling, ble drept fredag etter et fluktforsøk, og at de to franske gislene Jean-Jacques Le Garrec og Roland Madura skal ha klart å rømme. Ryktene sa også at geriljaen hadde henrettet 12 filippinske evangelister som har betalt store summer og flere tonn ris for å få være i geriljaleiren og faste.

Regjeringstalsmann Ricardo Puno sa at de to franskmennene kan ha klart å flykte, og kan ha gått seg vill i jungelen.

Da Dagbladet gikk i trykken, var det morgen på Filippinene, men ingen kunne fortelle noe nytt om de to franske TV-journalistene. Forsvarsminister Orlando Mercado sa i går at ingen av de 22 gislene var blitt skadd, men han kom ikke med noen detaljer. Hæren meldte at 18 geriljamedlemmer var tatt til fange.

Rike på gisler

De siste fem månedene har Abu Sayyaf-grupper mottatt over 17,5 millioner dollar, 161 millioner kroner, i løsepenger. Når noen gisler er blitt løslatt, har geriljaen tatt nye fanger.

- Dette kan ikke fortsette et minutt lenger. Nok er nok, sa Joseph Estrada som begrunnelse for aksjonen.

Frankrikes president Jacques Chirac sa han forgjeves hadde prøvd å komme i kontakt med Estrada for å uttrykke sin uenighet i aksjonen.

Lokale myndigheter anslår at Sayyaf-geriljaen består av opptil 5000 mann, men at bare 500- 1000 av dem er rede til å slåss mot hæren. Svært mange er ferske rekrutter, lokket til geriljaen etter at løsepengene begynte å strømme inn. Regjeringen skal ha tatt 18 geriljasoldater til fange.