KRITISERTE PRESIDENTEN: Guvernør Alan Jara (t.h.) ble møtt av Colombias president Álvaro Uribe da han landet i Villavicencio, løslatt etter sju års Farc-fangenskap. Han benyttet imidlertid anledningen til å kritisere presidenten skarpt for ikke å gjøre nok for gislene. Foto: MIGUEL SOLANO/AFP/SCANPIX
KRITISERTE PRESIDENTEN: Guvernør Alan Jara (t.h.) ble møtt av Colombias president Álvaro Uribe da han landet i Villavicencio, løslatt etter sju års Farc-fangenskap. Han benyttet imidlertid anledningen til å kritisere presidenten skarpt for ikke å gjøre nok for gislene. Foto: MIGUEL SOLANO/AFP/SCANPIXVis mer

- Gislene råtner i jungelen

Frigitt kolombiansk guvernør langet ut mot president Uribe etter løslatelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Etter at løslatelsen av Farc-gisselet Alan Jara ikke inntraff som planlagt mandag, fryktet mange at den 51-årige guvernøren, som har sittet sju år i fangenskap, ikke ville slippe ut i det hele tatt.

Men i går, én dag seinere enn planlagt, kunne brasilianske helikoptre returnere til byen Villavicencia sørøst for hovedstaden Bogotá med en frigitt Jara - som ble møtt av en storstilt velkomstkomité på flyplassen, melder AFP.

Kritiserte presidenten
Men den frigitte guvernøren for delstaten Meta langet temmelig snart ut mot president Álvaro Uribe, som ble kritisert for ikke å gjøre nok for å få frigitt Farc-gisler.

- Jeg føler oppriktig at Uribe ikke gjorde noen ting for vår frihet, sa Jara syrlig - og siktet til at Uribe har nektet å innfri Farcs krav om å opprette en demilitarisert sone der forhandlinger om å frigi flere gisler kan foregå mellom den venstreorienterte geriljaen og presidentens USA-vennlige regjering.

- Det haster med å få løslatt gislene. Vi kan ikke vente lenger, de bokstavelig talt råtner opp der inne i jungelen, sa 51-åringen.

Stemningsskifte
Ytterligere en embetsmann skal etter planen løslates av Farc denne uka; skjer det som planlagt, vil til sammen seks kolombianske gisler være løslatt på ei uke. Mange håper dette er starten på en mer imøtekommende holdning fra geriljaen, som anslagsvis holder 700 gisler i jungelen.

Den siste ukas frigivelser har i stor grad vært framforhandlet av den venstreorienterte senatoren Piedad Cordoba, med støtte fra Røde Kors og fredsorganisasjonen Kolombianere for fred. Uribes regjering har blitt beskyldt for å prøve å forpurre løslatelsene, blant annet ved å fly over overleveringsstedene med militærhelikoptre.

Svensken Roland Larsson (69) er blant gislene Farc fortsatt holder inne i jungelen. Han skal være alvorlig syk.