- Gislene vil bli drept om militæret prøver å redde dem

En person som hevder å være talsmann for gisseltakerne, advarer mot å gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En person som hevder å være talsmann for de militante som angrep Statoils gassproduksjonsanlegg i Algerie, sier til BBC at al-Qaida står bak.

Vedkommende hevder overfor BBC at de har sluppet fri alle de lokale arbeiderne, og at det bare er utlendinger som er kidnappet.

Han opplyser også at de har levert en liste med krav til algeriske myndigheter, og at gislene vil bli drept om militære prøver å redde dem.

- Det er lett for det algeriske militæret i storme gassanlegget, men resultatet kan bli katastrofalt, sier han til BBC.

Pågående forhandlinger Mike Lord, sjef for det britiske sikkerhetsselskapet som forhandler med gisseltakerne, sa til Dagbladet tidligere i dag at de militante har framsatt krav etter det han kjenner til, men han ville ikke kommentere dette nærmere:

- Dette er en pågående gisselsituasjon, og vi kan ikke gi ut noe informasjon som kan sette forhandlingene i fare, sa Lord, og la til at de samarbeider tett med myndighetene i Algerie.

Heller ikke Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt, ønsket å gå nærmere inn på kontakten med de militante.

- Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke gå inn på detaljer rundt hendelsesforløpet. Det var 17 medarbeidere på anlegget da det ble tatt over av inntrengere, 13 av dem var norske, sa Bacher på en pressekonferanse klokka 17.00 i ettermiddag.

To Statoil-ansatte skadd Han opplyste videre om at to Statoil-ansatte er lettere skadd, og at fire av deres ansatte har kommet seg i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for de resterende.

Produksjonsanlegget drives i samarbeid med britiske BP og algeriske Sonatrach. Det er fortsatt uklart hvor mange som ble kidnappet utover de som er ansatt i Statoil, men ifølge flere internasjonale medier dreier det seg om 41 gisler totalt.

En islamistisk opprører som angivelig deltok i gisselaksjonen, hevder angriperne kom fra nabolandet Mali.

- Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, sa vedkommende på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Pågående intervensjon Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som også er kjent under krigernavnet Laaouar.

Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som er kjent for å ha gode kontakter innen islamistgrupper i Nord-Afrika, navngir også Belmokhtar som ansvarlig for onsdagens angrep helt øst i Algerie, nær grensa til Libya.

ANI viser til en kilde i Belmokhtars gruppe som opplyser at aksjonen er et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.

Dannet ny gruppe Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere.