Gislenes håp

Ruslan Ausjev er mannen mange håper skal klare å løse gisselkrisen i Nord-Ossetia. Den tidligere presidenten i Ingusjetia framstår nå som den viktigste mekleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av Ausjev som forhandler i Beslan ble sett på som overraskende fordi han ikke er president Vladimir Putins mann.

Han har ved flere anledninger kritisert russiske myndigheter for politikken i Tsjetsjenia og naborepublikkene, og det kan bety at han i hvert fall har en viss tillit hos de 17 gisseltakerne.

Han er født i Kasakhstan, men er etnisk ingusjeter. Noen opplysninger går ut på at et mindre antall av gisseltakerne er ingusjetere.

Bak løslatelsen?

Den nesten totale nyhetsblokaden rundt gisselkrisen i Beslan gjorde at det kom svært få opplysninger om Ausjevs forsøk på å få løslatt gislene i går. Men en del spekulasjoner gikk ut på at det var han som hadde sørget for at et trettitall gisler i går slapp fri.

Ruslan Ausjev er dekorert krigshelt og veteran fra Afghanistan-krigen.

-  Før vi gikk inn i Afghanistan i 1980, hadde vi normale forbindelser med afghanerne. Da vi trakk oss ut av landet, hatet 99 prosent av befolkningen oss, sa den frittalende politikeren for ei tid tilbake.

Ausjev trakk seg som president i Ingusjetia i 2001 i protest mot utviklingen.

Da etterfølgeren skulle velges, beskyldte han president Putins representant i området for å blande seg inn i republikkens indre anliggender.

Engasjert i Tsjetsjenia

Eks-presidenten har også engasjert seg sterkt i Tsjetsjenia-konflikten. For et år siden foreslo han en folkeavstemning der tsjetsjenerne skulle ta stilling til om de skulle løsrive seg fra Russland, være autonome eller være en tradisjonell russisk delrepublikk. Han trakk sammenlikninger med Afghanistan.

-  Hvordan kan du bygge en stat hvis ingen stoler på deg? Alle fra president Putin og nedover må forstå at 99 prosent av tsjetsjenerne nå er imot den føderale regjeringen, sa Ausjev i et intervju.

Den moderate tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskhadov varslet i går kveld at han vil hjelpe til for å finne en fredelig løsning på gisseldramaet ved skolen i Beslan.

Maskhadov skal ha blitt kontaktet av både Ruslan Ausjev og presidenten i den russiske delrepublikken Nord-Ossetia, Alexandr Dzasokhov.

«Alt må gjøres».

-  Vi diskuterte muligheten for at det tsjetsjenske lederskapet - det vil si Maskhadov - kan involveres for å finne en løsning, sa Maskhadovs talsmann Akhmed Zakajev på telefon fra Storbritannia.

Maskhadov skal ha sagt at «alt må gjøres for å hindre at barna dør».