Gisler befridd i militær operasjon

En brite og to canadiere fri etter fire måneder i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre vestlige gisler, blant annet den britiske fredsaktivisten Norman Kember ble i dag hentet ut av fangenskap i en militær operasjon. 

Kember og  canadiske James Loney og Harmet Singh Sooden ble kidnappet i november, alle var i Irak som arbeidere for en kristen fredsorganisasjon kalt Christian Peacemaker Teams.

- Alle tre ble i dag hentet ut av fangenskap i en flernasjonal militæroperasjon. Britiske, amerikanske og canadiske styrker deltok i operasjonen, som kom etter langvarig etterretningsarbeid, sier Storbritannias utenriksminister Jack Straw i en uttalelse. 

God form

Kidnapperne har tidligere sendt ut flere videoopptak av gislene. 74 år gamle Kember skal være i relativt god form etter fire måneder som gisler, mens de to canadierne er brakt til sykehuset.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw kom med nylig med en uttalelse.

- Vi er veldig glad for at denne grusomme hendelsen fikk en lykkelig slutt. Vi har jobbet aktivt helt siden de ble kidnappet. Det har vært utstrakt samarbeid blant de militære styrkene i Irak og sivile, sier Straw.

Ber om fred

GISLER: Kidnapperne sendte flere ganger ut videoer av fangene, her er canadiske James Loney. Foto: Scanpix
GISLER: Kidnapperne sendte flere ganger ut videoer av fangene, her er canadiske James Loney. Foto: Scanpix Vis mer

- Alle familiene er underrettet og er lettet og lykkelige. Jeg snakket selv med fru Kember som naturligvis er svært lykkelig. Familien trenger nå tid på å komme seg, og jeg håper media respekterer dette, sier Straw.

Amerikanske Tom Fox ble kidnappet sammen med de tre, han ble funnet drept i Bagdad tidligere denne måneden.

Mer enn 240 utlendinger har blitt kidnappet i Irak det siste halvannet året. Flere av dem har blitt henrettet av kidnapperne.

De fire mennene ble kidnappet 26. november 2005 av en tidligere ukjent gruppe som kaller seg «Sannhetens sverd».

Gruppa sendte ut flere videoopptak av gislene mens de satt i fangenskap og truet med å drepe dem hvis ikke amerikanske og irakiske myndigheter løslot irakiske fanger.

Gisler befridd i militær operasjon