- Gisler drept av islamister da de ville rømme

Sju personer skal ha fått strupen skåret over da de forsøkte å rømme fra væpnede islamister, forteller ett av gislene som overlevde gisseldramaet i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysninger om dødstall og nasjonalitet er foreløpig svært usikre, men det meldes at blant de drepte er en svenske, en italiener og sju asiater.

Gisseltakningen i den saudiarabiske oljebyen Khobar endte i morges med at flere islamister ble arrestert og minst to drept. 25 gisler ble reddet ut i live, ifølge Nijar Hijazin.

Jordaneren Hijazin ble selv tatt som gissel i boligkomplekset Oasen søndag, men ble brakt trygt ut av kommandosoldater søndag morgen.

De fleste gislene skal ha vært knyttet til vestlige oljeselskaper. Ifølge en filippinsk diplomat er det også tre filippinere blant de drepte.

Ni lik

Det hadde i formiddag fortsatt ikke kommet noen offisiell kunngjøring om gislenes tilstand, men en korrespondent i nyhetsbyrået AFP var vitne til at minst ni lik ble brakt ut av bygningen etter at aksjonen var over.

- De fleste gislene er blitt reddet. Sju er evakuert til et hotell, mens andre fortsatt er sammen med sikkerhetsstyrker, sa en politimann som befant seg på stedet til nyhetsbyrået Reuters.

Saudi-Arabias ambassadør i USA, prins Bandar bin Sultan, bekrefter overfor BBC at enkelte av gislene ble drept.

- Svenske drept

Gislene ble tatt til fange i går, etter at væpnede menn - som sier de er knyttet til al-Qaida - angrep flere boligkomplekser hvor det bor utlendinger som jobber for vestlige oljeselskaper.

Minst 16 personer ble drept i går, og blant disse skal det være en svensk kokk. Det er uklart om noen av disse er blant de sju drepte gislene.

Den svenske 51-åringen arbeidet ved en luksusrestaurant i boligkomplekset Oasis hvor gisseldramaet utspant seg, skriver Aftonbladets nettutgave. Opplysningene er bekreftet av Sveriges ambassadør i Saudi-Arabia.

Blant ofrene var også en ti år gammel egyptisk gutt, samt én amerikaner, én brite, to filippinere, én inder, én pakistaner, og to saudiarabiske sivile.

Øyenvitner forteller at liket av den drepte briten ble slept etter en bil i to kilometer før det ble dumpet i nærheten av en bru.

Løslatt

I løpet av natten ble flere amerikanske og nederlandske gisler løslatt. Men søndag morgen var tålmodigheten med gisseltakerne slutt.

Bilder sendt på TV-kanalen Al-Arabiya viste at rundt 40 soldater hoppet fra flere helikoptre ned på taket av bygningene der de tungt bevæpnede opprørerne hadde forskanset seg.

Kraftige skuddvekslinger kunne tidligere natt til søndag høres ved boligkomplekset, fortalte øyenvitner.

Al-Qaida

Islamister som sier de har forbindelser til terrornettverket al-Qaida, tok i en uttalelse lagt ut på internett på seg skylden for aksjonen.

I uttalelsen advarer en gruppen som kaller seg al-Quds-brigaden om at de ikke vil tillate at amerikanere stjeler Saudi-Arabias rikdommer.

Aksjonen lørdag er den siste i en serie av angrep mot oljeindustrien i landet. Og med en oljepris allerede over 40 dollar fatet er aksjonen dårlig nytt for verdensøkonomien, melder BBC.

USA oppfordret lørdag alle amerikanske borgere om å reise fra Saudi-Arabia.

(NTB-Reuters-AFP)

STORMES: Bilder fra TV-stasjonen Al-Arabiya viser stormingen av boligkomplekset der gisseltakerne hadde forskanset seg i morges.