Gisler er verd millioner i Irak

Den irakiske motstandsbevegelsen finansieres avløsepenger for de utenlandske gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Ifølge lederen for Reportere uten grenser, Robert Ménard, ble det betalt nesten 100 millioner kroner for de to franske gislene, journalisten Florence Aubenas og hennes irakiske guide Hussein Hanoun.

«Drepe dukken»

Summen kan være feil, men det er liten tvil om at det ble betalt løsepenger, selv om det benektes på det sterkeste på offisielt hold. Forhandlingene skal ha vært tøffe, hevder avisa Le Journal du Dimanche. Sjefen for gisseltakerne forlangte til å begynne med uhyrlige summer, men de franske forhandlerne klarte å prute ned prisen til angivelig rundt 15 millioner dollar.

På et tidspunkt holdt det på å gå galt. Da skrek gisselsjefen i røret til en fransk-tunisisk kontakt at forhandlerne hele tida presset prisen ned. Han truet med å drepe «dukken», men skal så ha gått med på en lavere sum likevel.

320 tatt som gisler

Det er ingen hemmelighet at den irakiske motstandsbevegelsen finansieres av løsepenger for gisler. Å ta gisler er blitt business.

I alt er 320 utenlandske personer blitt tatt som gisler siden begynnelsen av 2004. Mer enn 60 er blitt henrettet. Om lag 50 er sporløst forsvunnet. For de andre har det hver gang vært spørsmål om løsepenger, selv om myndighetene nekter. Det var tilfelle for de to Simonaene, Pari og Torretta. Den italienske regjeringen benektet at den hadde betalt 6,5 millioner kroner, mens pressen slo fast at det var blitt betalte 32,5 millioner for de to. Prisen for den italienske journalisten Giuliana Sgrena skal ha vært på mellom 30 og 45 millioner kroner.

FRIGITT: Florence Aubenas.