Gisler halshogd i Filippinene

To av de seks filippinske kristne som ble bortført tidligere i uka av den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen, er funnet halshogd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hodene til de halshogde mennene ble funnet på øya Jolo sør i Filippinene, opplyste general Romeo Tolentino torsdag. Han sa at en lapp var festet på et av hodene, der det sto at de som ikke tror på Allah, ville lide samme skjebne.

Det ene hodet ble funnet i nærheten av hærens hovedkvarter i Jolo sent onsdag kveld, mens det andre ble funnet pakket inn i plast ved markedet i byen torsdag.

Lokale tropper innledet en offensiv mot Abu Sayyafs stillinger i området etter at de to ofrene var funnet.

- Kidnapperne er terrorister, dyr og barbarer, sa Tolentino.

Pårørende av de to drepte identifiserte dem som Leonil Monti og Lewil Bantolo. Kroppene til de to er ikke funnet.

Religiøse overtoner

De to mennene hørte til en gruppe fra sekten Jehovas vitner som ble kidnappet av Abu Sayyaf i byen Patikul mens de solgte kosmetikk. De fire øvrige som er kvinner, holdes fortsatt av geriljaen.

To muslimer som ble bortført samtidig, ble løslatt kort etter. Ifølge en offiser har denne bortføringen religiøse overtoner, siden geriljaen vanligvis kidnapper velstående folk som de kan bruke til å skaffe løsepenger.

Tolentino sa at militæroperasjoner var i gang for å finne de fire bortførte kvinnene. Eksplosjoner kunne høres i Patikul-området mens helikoptere sirklet over byen.

Amerikansk hjelp

Abu Sayyaf har ført krig i ti år på flere av øyene i den sørlige delen av Filippinene med sikte på å opprette en islamsk stat i Mindanao-regionen.

Siden 1990-tallet har geriljaen tatt i bruk kidnapping for å skaffe seg penger. Etter at det amerikanske gisselet Guillermo Sobero ble drept på Basilan-øya i fjor, inviterte president Gloria Arroyo amerikanske militære rådgivere til å hjelpe til i kampen mot geriljaen. For bare tre uker siden ble det seks måneder lange amerikanske engasjementet avsluttet.

Både den filippinske og den amerikanske regjeringen sier at Abu Sayyaf har forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

NTB-AFP