Gisler har ringt ut

Svetlana har datter og tre barnebarn blant gislene. Flere gisler har ringt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært telefoner fra flere barn som er gisler på skolen, sier Stanislav Kesayev, som er folkevalgt i Nord-Ossetia.

Rektor har også tatt kontakt via telefon. Det er uklart om gislene har sneket seg til å ta kontakt eller om de har fått lov til å ringe ut. Det er ikke kjent om de har ringt hjem eller direkte til noen av dem som forhandler med terroristene.

Meldingen fra gislene er at de klarer seg foreløpig. Forholdene beskrives som "til å holde ut". Ingen detaljer ble gitt.

Dramatisk natt

I hele natt har gråtende pårørende ventet utenfor skolen og ventet på nyheter om sine kjære. De fleste vil ikke forlate området i tilfelle noe skulle skje. Noen har tilbrakt natten i byens kulturhus. Der er stemningen preget av gråt, fortvilelse og desperasjon. Mange har et eller flere av barna sine blant gislene.

- Jeg har ventet her hele tiden, sier Svetlana Tskayeva til AP. Den voksne kvinnen har datteren sin og tre barnebarn inne på skolen. Det minste barnebarnet er bare seks måneder. De to andre er 6 og ti år gamle.

- Det er forferdelig, sier den utmattede kvinnen.

En annen kvinne fortviler over at foreldrene ikke får lov til å gå inn i den minebelagte skolen.

- Hver eneste av oss ville gå inn og ta barnas plass, sier hun gråtende.

Myndighetene har brakt forsyninger til skolen, men gisseltakerne har nektet å gi mat og vann til barna.

Blant de voksne gislene er det flere med alvorlig diabetes. Diabetikerne har ikke fått medisiner, og tilstanden deres kan derfor være alvorlig.

Ringte terroristene

Kidnapperne krevde å få snakke med den kjente russiske barnelegen Leonid Roshal, som hadde fritt leide til gislene i teateret i Moskva i 2002. Den gang fikk Roshal komme inn med medisiner og overtalte terroristene til å slippe ut flere barn.

Roshal kom til Beslan i går. Han snakket med gisseltakerne i flere timer på telefon. I natt rundt klokka 3 lokal tid brøt kidnapperne kontakten, ifølge Nord-Ossetias innenriksminister Kazbek Dzantiyev.

I morgentimene kom meldingen om at det forhandles mellom gisseltakerne og russiske myndigheter. I går kom gisseltakerne med krav om at flere personer som deltok på en aksjon i Ingusjetia, må settes fri. De skal også ha krevd at russiske soldater må forlate Tsjetsjenia. Forhandlingene har så langt ikke gitt noen resultater.

Døde ligger utenfor skolen

Myndighetene har sørget for mat og vann til alle som venter utenfor skolebygningen som er i ferd med å bli symbolet på terrorens nådeløshet. Flere psykologer har kommet til stedet for å hjelpe de fortvilte foreldrene. Mange er svært nedbrutt og i ubalanse etter påkjenningene det siste døgnet.

132 av gislene skal være barn. Ingen av barna skal være skadet, ifølge russiske myndigheter. Opptil 16 personer ble drept i går da terroristene inntok skolen og i skuddvekslingene som fulgte med russiske soldater. Ifølge AP er tolv drept på skolen, to døde på sykehus og to ligger fortsatt utenfor skolen. Andre kilder oppgir noe lavere dødstall.

Gisseldramaet som nå følges verden over, startet i går morges rett etter at åpningsseremonien var ferdig på skolen i Beslan. Mange foreldre hadde fulgt barna sine til skolen fordi det var første skoledag. Dette er tradisjonelt en festdag i Russland.

Skolen ble angrepet av terrorister med våpen og sprengstoff i beltene. Blant selvmordsaksjonistene er det flere kvinner. Gymsalen og deler av skoleområdet skal være minelagt, og det er snubletråder flere steder. I går ble barn plassert i vinduene i gymsalen som levende skjold i tilfelle russiske styrker skulle angripe.

Elevene på skolen er i alderen 7 til 17 år. Fjorten elever klarte å unnslippe gisseldramaet.

Tror tsjetsjenere står bak

Det er fortsatt uklart hvem terroristene er. Ingen har påtatt seg ansvaret for aksjonen, som nå går inn i sitt andre døgn. Russerne er imidlertid overbevist om at tsjetsjenske separatister står bak gisseldramaet.

Selvmordsaksjonister fra Tsjestjenia sto bak gisseldramaet på Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. De siste ukene har såkalte 'sorte enker' fra Tsjetsjenia gjennomført selvmordsaksjoner mot to russiske fly og mot en t-banestasjon i Moskva.

Kilder: Moscow News, Itar-Tass, Interfax

VENTER: Mange russere frykter at soldater skal utløse et dødelig drama hvis de prøver å ta seg inn i bygningen.
ÅSTEDET:</B> I denne bygningen holdes gislene fanget.
FORTVILELSE:</B> Pårørende på utsiden er desperate. Mange venter på livstegn fra barn og ektefeller.
UTMATTET:</B> Familiemedlemmer har besvimt utenfor skolen på grunn av den enorme påkjenningen. Ingen vet om de får se sine kjære igjen i live.