Gisler kom hjem i natt

De to italienske gislene i Irak, Simona Pari og Simona Toretta, ble frigitt i går kveld og ankom Italia i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Hele Italia jublet da det ble kjent at de to Simonaene, som de kalles, var løslatt fra sine irakiske gisseltakere i går kveld. De to 29-åringene ble kidnappet i Bagdad 7. september.

-  Dette er en gledens stund, sa statsminister Silvio Berlusconi.

Paven uttrykte også sin store glede. Marerittet, som har holdt hele landet i ånde, var over. Simonaenes foreldre vinket lykkelige fra balkongene sine.

16 forhandlinger

Italienske myndigheter ville ikke bekrefte om det er blitt utbetalt sju millioner kroner i løsepenger, slik den kuwaitiske avisa Al Rai al-Aam skrev mandag. Silvio Berlusconi vedgikk imidlertid i går kveld at italiensk og jordansk etterretningstjeneste hadde ført 16 forhandlinger før de to gislene ble frigitt. Det ble ikke opplyst hvilken gruppe som sto bak kidnappingen og som det var blitt forhandlet med. Ei mystisk gruppe kalt Aymar al-Zawahiris tilhengere påtok seg ansvaret for kidnappingen.

Alt tyder på at det denne gangen dreide seg om en «klassisk» kidnapping i bytte for løsepenger. Gisseltakerne kom ikke på noe tidspunkt med et politisk krav.

Simonaene var i god form da de ble filmet under løslatelsen, et sted i ørkenen.

De ble overlevert til en italiensk chargé d'affaires, og tatt hånd om av Røde Kors. Den italienske regjeringen sendte umiddelbart et fly for å hente dem. De kunne omfavne sine familier i Roma i natt.

Kidnappet på høylys dag

Simona Pari og Simona Toretta ble kidnappet på sitt kontor i Bagdad, midt på lyse dagen. De jobbet for organisasjonen «Ei bru for Bagdad», en humanitær antiglobalistisk organisasjon. To irakiske medarbeidere som ble kidnappet samtidig, ble også løslatt i går.

Den ene, Raad Ali Aziz, fortalte i går om hvordan fangenskapet hadde vært. De tre første dagene hadde vært uutholdelige, med uavbrutte avhør. Han hadde hatt bind for øynene nesten hele tida.

Seks egyptiske gisler ble også løslatt i går, og ifølge en arabisk TV-stasjon er det også kommet til en avtale om de to franske gislene Georges Malbrunot og Christian Chesnot, kidnappet 20. august, men dette ble ikke bekreftet fra offisielt hold i går kveld.

Det er fortsatt 30 gisler av forskjellig nasjonalitet i Irak.

ENDELIG HJEMME: De to frigitte gislene Simona Pari og Simona Toretta på Ciampioni-flyplassen i Roma i går. Reportere som spurte hvordan det føltes, fikk ett ord til svar fra Pari: - Bra!