UKRAINA: En væpnet mann tok tirsdag morgen gisler på en buss i byen Lutsk nordvest i Ukraina. Over 12 timer seinere er de sluppet fri. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Gisler løslatt i Ukraina

En væpnet mann tok tirsdag morgen gisler på en buss i byen Lutsk nordvest i Ukraina. Over 12 timer seinere er de sluppet fri.

Publisert

SISTE: Rundt klokka 22 lokal tid (21 norsk tid journ.anm.) er alle gislene løslatt, melder nyhetsbyrået RIA Novosti. Gisseltakeren er pågrepet etter at bussen ble stormet av spesialsoldater tirsdag kveld.

Det var klokka 9.25 lokal tid at en væpnet mann tok kontroll over en buss i Lutsk. Mannen hadde eksplosiver og våpen med seg, skriver Reuters. Han skal også ha truet med å detonere eksplosivene dersom noen stormer bussen, skriver BBC.

PÅGREPET: Gisseltakeren ble pågrepet rundt klokka 22 lokal tid. Foto: Ukrainian Police Press Office via AP / NTB scanpix
PÅGREPET: Gisseltakeren ble pågrepet rundt klokka 22 lokal tid. Foto: Ukrainian Police Press Office via AP / NTB scanpix Vis mer

Over 12 timer seinere er gislene løslatt. De første gislene som ble løslatt var ifølge viseinnenriksminister Anton Gerashchenko en eldre kvinne, en tenåring og en ung gravid kvinne.

Lokale medier melder at ingen av gislene ble alvorlig skadd.

Ti gisler

Det ble først meldt om at mannen hadde tatt rundt 20 gisler, men tallet ble nedjustert til å være rundt ti, opplyser Ukrainas sikkerhetstjeneste, ifølge NTB.

Ifølge politiet har mannen skutt mot dem minst to ganger og kastet en granat som ikke eksploderte.

En rekke utenlandske medier melder at mannen skal ha lagt ut en rekke krav på sosiale medier.

- Mannen har postet en rekke krav på sin Twitter-profil. De er foreløpig uklare, og antyder bare at han er «misfornøyd med systemet». Vi etterforsker dette, og prøver å forhandle med ham, sier en talsperson for det lokale politiet, ifølge BBC.

En Twitter-konto som antas å ha blitt brukt av gisseltakeren, har uttrykt krav om at høytstående embetsmenn og geistlige må erklære at de er terrorister, skriver nyhetsbyrået AP.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er orientert om hendelsen.

- Skudd har blitt hørt, og bussen er skadd, skriver presidenten på sin Facebook-side og legger til at politiet har iverksatt tiltak for å løse konflikten uten tap av menneskeliv.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Mannen identifisert

Politiet har sperret av byens sentrum og forsøker nå å få kontakt med mannen. De har allerede identifisert ham, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Mannen har tatt kontakt med politiet og introdusert seg, skriver Anton Gerashchenko, viseinnenriksminister, på sin Facebook-side.

Gerashchenko forteller at mannen introduserte seg som Maksin Plokhoj, som er forfatteren bak boken: «Filosofien til en kriminell», som beskriver en manns opplevelse i fengsel.

Mannen skal være straffedømt en rekke ganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer