Gisler på Nordpolen

I forrige uke dro den norske finansmannen Inge Solheim og den danske millionæren Bettina Aller på chartertur til Nordpolen. Nå kommer de seg ikke hjem igjen. Et russisk transportfirma nekter å fly paret ut fra kulda før de blar opp mer penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solheim og Aller står nå og speider etter fly på en russisk base på 88,40 grader nord. De hadde forventet å fly tilbake til Norge i går, men har havnet i et pikant drama i isødet og må bli værende i kulda inntil videre.

Charterreisen de to er på, arrangeres av det franske selskapet Cerpolex og er ment å tilfredsstille behovet til rikfolk som søker kalde opplevelser. Den kjente norske polfareren Børge Ousland samarbeider også med det franske firmaet.

- Jeg har aldri hatt dårlig erfaring med selskapet. Vi møtte paret på basen for ei uke siden. Jeg har hørt at været har vært skikkelig dårlig de siste dagene, sier Ousland til Dagbladet.

Isflakdrama

For noen dager siden ble Aller og Solheim reddet fra et isflak av noen forskere. Da hadde de drevet rundt etter at de ble overrasket av stormvær. Så ble de fraktet til Nordpolen med helikopter og derfra tilbake til «Borneo» - en base som russerne lager hvert år i april, så polarglade eventyrere kan komme videre til Nordpolen.

Men da Solheim og Aller ville videre med fly fra «Borneo» til Svalbard, presset det russiske transportfirmaet som skulle fly dem plutselig prisen opp. Paret hadde allerede gått om bord i flyet da prisøkningen ble presentert for dem.

Forhandlinger

- De har tilbudt å betale litt mer for å komme hjem. Forhandlingene forgår mellom russerne og det franske firmaet, som står for logistikken med vestlige besøkende på polarisen, sier Bettina Allers onkel Ulrik Zimmerman.

Han hadde i går ettermiddag kontakt med sin niese. Da pågikk forhandlingene fortsatt. Selv om Aller er en av Danmarks rikeste kvinner, nekter hun å bøye av for utpressingen.

- Hvis de bøyer av, er de redde for at prisen på all trafikk til Nordpolen blir dyrere for alle andre, sier Zimmermann.

Arving

Aller er en av arvingene til det store danske forlaget Aller, som blant annet utgir Se og Hør. Inge Solheim er på vei oppover i den norske finansverdenen, han ble kjent etter at han lærte Røkke å kjøre bob på Lillehammer. Han har tidligere vært på det norske boblandslaget.

- Nå har det gått politikk i saken, og de sitter fast på polarisen. På en måte er de gisler. Utover Bettina og Inge er det et fransk filmteam og en stakkars mann som lider av en muskelsykdom som sitter fast, sier Zimmermann.

SITTER FAST: Inge Solheim.
DRAMA: Bettina Aller sitter fast på Nordpolen etter at et russisk transportfirma nekter å fly henne ut fra isødet før hun blar opp mer penger. Bildet er tatt på Allers ekspedisjon til Nordpolen i år 2000.