Gisler trues på livet

Fem nye gisler i Irak trues med halshogging. - Metoden minner om rituell slakt, sier norsk terrorekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I øyeblikket holdes en amerikaner, en pakistaner og tre tyrkere som gisler i Irak. På tre ulike videoopptak truer kidnapperne med å halshogge dem.

Dette er de foreløpig siste i ei rekke gisselaksjoner mot utlendinger i regionen. Felles for alle er at islamittiske gisseltakerne vil ha USA ut av Irak, og de bruker massemedier for å formidle bilder av dødsangst og henrettelser.

- Terror er en indirekte strategi. Poenget er å skape frykt og påvirke stemninger for å endre politikk, sier forsker Espen Barth Eide ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.no.

- Minner om slakt

- Det er ikke noe nytt at gisseltakere dreper gisler, men disse islamittiske gruppene har mindre skrupler med å drepe enn gisseltakere hadde tidligere, sier prosjektleder Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Ifølge terrorekspertene er ikke drapsmetoden tilfeldig valgt.

- Det å skjære hodet av noen kan minne om slakt i rituell betydning, sier Lia til Dagbladet.no.

Barth Eide mener at terrorristene regisserer sine blodige dramaer for å få maksimal oppmerksomhet.

- Poenget er at det skal ha størst mulig visuell effekt, sier Barth Eide.

al-Qaida?

Ekspertene mener al-Qaida står bak de siste aksjonene i Saudi-Arabia. Ei angivelig al-Qaida-gruppe under ledelse av jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi har flere ganger hevdet å stå bak gisselaksjoner i Irak, men ifølge nyhetsbyrået AP er det foreløpig usikkert om denne gruppa står bak de aller siste gisselaksjonene.

al-Qaida er aktive også i Irak, men der finnes i tillegg et utall nasjonale opprørsgrupper som vil ha amerikanerne ut av landet.

- De islamittiske gruppene opererer gjerne med et hierarki av fiender. Ikke alle gruppene skiller mellom amerikanere og de som samarbeider med dem, sier Brynjar Lia.

Dette kan kan forklare at gisseltakerne ikke går av veien for å drepe andre muslimer.

- Noen grupper mener det er vel så viktig å ta de som samarbeider med okkupasjonsstyrkene. Er disse muslimske, vil terroristene oppfatte dem som frafalne eller vantro.

Flere aksjoner?

Espen Barth Eide frykter vi vil se flere gisselaksjoner i tida som kommer.

- Aksjonene har dessverre betydelig effekt, fordi de kommer i mediene, sier han.

Ifølge NUPI-forskeren står pressen overfor et stort dilemma når det gjelder dekningen av blodige gisselaksjoner. I stedet for levende og nærmest uredigerte tv-bilder med lyd, oppfordrer han til bruk av stillbilder.

- Mediene kan ikke tie ihjel at dette skjer, men det er en balansegang.

Barth Eide tror den nye irakiske regjeringen kan bli utslagsgivende.

- De må få flere irakere med seg enn mot seg, sier han.

Brynjar Lia tror på sin side at bølgen av gisselaksjoner kan avta i tida som kommer.

- Det avhenger trolig av i hvilken grad disse gruppene rulles opp, og reaksjonene de blir møtt med. De første halshoggingene var et sjokk, men det er mulig at terroristene snart må ty til nye og andre virkemidler for å få slik oppmerksomhet, sier Lia.

Halshogd

Amerikaneren som i øyeblikket holdes fanget i Irak, er den libanesiskfødte korporalen Wassef Ali Hassoun. Gisseltakerne truet på videoen med å drepe ham inne 72 timer dersom ikke USA slipper fanger i Irak fri. Den samme trusselen rettes også mot den pakistanske sjåføren Amjad Hafees.

- Jeg er også muslim, men til tross for dette lot de meg ikke gå. De kommer til å kutte hodet av enhver person, uansett om de er muslimer eller ikke, sa Hafees på et videoopptak.

De tre tyrkerne ble bortført i forkant av president Bushs Tyrkia-besøk. I et videoopptak trues gislene med halshogging hvis ikke tyrkiske selskaper og statsborgere slutter å samarbeide med USA.

Brynjar Lia tror ikke ikke at gisseltakerne egentlig er interesserte i forhandlinger.

- Det er vanskelig å si hva som foregår i hodene til disse menneskene. De er trolig mest interessert i å fremme sine krav og sin virkelighetsoppfatning, og påvirkes trolig minimalt av hva omverdenen måtte mene og gjøre.

Forrige uke ble sør-koreanske Kim Sun-il halshogd av gisseltakere i Irak. Uka før led amerikanske Paul Johnson jr. samme skjebne i Saudi-Arabia. I mai ble landsmannen Nick Berg halshogd i Irak.

AMERIKANSK GISSEL: Terrorister truer med å halshogge den libanesiskfødte og muslimske korporalen Wassef Ali Hassoun. Han bor til vanlig i Utah i USA.
HALSHOGD: Amerikanske Paul Johnson jr. ble drept av gisseltakere i Saudi-Arabia den 18. juni. <LI> <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/06/18/400903.html>Les mer om saken
BEVIS: Gisseltakerne viste på en video fram et militært ID-kort som tilhører amerikanske Wassef Ali Hassoun.
HALSHOGD: Sør-koreanske Kim Sun-il ble drept av gisseltakere i Irak i forrige uke. <LI> <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/06/22/401207.html>Les mer om saken
PAKISTANSK GISSEL: Amjad Hafees er sjåfør for et selskap som jobber på oppdrag for det amerikanske forsvaret.
TYRKISKE GISLER: Arabisk fjernsyn viste i heøga et videoopptak av de tre tyrkiske mennene.