Gissel: - Vi er slitne og trenger hjelp

Afghanistan åpner for militær løsning på gisselkrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis forhandlingene ikke lykkes, vil Afghanistan sende inn hæren for å få løslatt sørkoreanerne som holdes fanget av Taliban. - Vi er slitne og trenger hjelp, understreker et av gislene.

- Vi tror på forhandlingene, men hvis dialogen mislykkes, kommer vi til å ty til andre metoder, sier Afghanistans viseinnenriksminister Munir Mangal lørdag.

På spørsmål om andre metoder innebærer maktbruk, svarer Mangal bekreftende.

Mangal er leder for den afghanske regjeringens delegasjon som jobber for å få de sørkoreanske gislene frigitt. Han fremholder at islamske ledere nå deltar i arbeidet med å få løslatt de 22 gislene, uten at det stilles flere betingelser fra Talibans side, og uten at flere av gislene må bøte med livet.

- Vi håper på et positivt resultat i dag ettersom flere av de landsbyeldste fra Ghazni er med. Jeg håper Taliban vil lytte i forhandlingene nå, ettersom dette er nøytrale mennesker, sier polititalsmann Khwaja Mohammad.
Ber om hjelp
18 av de 22 sørkoreanske gislene er kvinner, og nyhetsbyrået Reuters snakket lørdag med en av kvinnene på telefon. Hun ber både Taliban og den afghanske regjeringen sørge for en rask løsning på situasjonen.

- Vi er slitne og blir flyttet fra sted til sted, sier hun.

- Vi blir holdt i separate grupper og kjenner ikke til situasjonen til de andre. Vi ber Taliban og afghanske myndigheter om å løslate oss, understreker kvinnen, som ikke blir navngitt.

Den 42 år gamle pastoren Bae Hyung-Kyu, som var leder for de kristne hjelpearbeiderne som ble bortført i Ghazni-provinsen for ni dager siden, ble funnet skutt og drept onsdag. Opprørerne sa at han ble drept fordi forhandlingene med afghanske og sørkoreanske myndigheter gikk dårlig.

Taliban har fremsatt en rekke krav overfor afghanske myndigheter, og også flere tidsfrister for når gruppen ville drepe gislene. Fristene er imidlertid gjentatte ganger blitt brutt uten at noe har skjedd.


- Syke
Flere av de sørkoreanske gislene som holdes av Taliban, er syke, sier en talsmann for opprørerne.
FORTVILER: Fortvilede pårørende til gislene under en pressekonferanse i Seoul i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORTVILER: Fortvilede pårørende til gislene under en pressekonferanse i Seoul i går. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fredag utsatte Taliban fristen de har satt for å drepe de 22 gjenværende gislene, på ubestemt tid. Afghanske myndigheter hevdet samtidig at gislene var i fin form.

Opprørernes antatte talsmann Qari Yousef Ahmadi bestrider dette, og sier at flere av sørkoreanerne er syke.

- De er ikke i god form. Jeg vet ikke om det er været eller maten vår som ikke er bra for dem. Men kvinnene gråter, og både mennene og kvinnene er bekymret over framtida, sier han.

Den amerikanske fjernsynsstasjonen CBS snakket med en av de sørkoreanske kvinnene tidligere i uka, og hun sa da at gislene er syke, og tryglet om hjelp.

- Vi er syke, alle sammen, og i elendig forfatning. Vær så snill å hjelpe oss, ba Yo Cyun-ju.

(NTB)