Gissel ble lenket til den skadde terroristlederen med håndjern og brukt som levende skjold

Senere ble han drept. Statoil-rapporten om terrorangrepet mot In Amenas avslører grufulle detaljer.

TERRORANGREPET: Figuren viser lokasjonen til seks kjøretøy etter militærangrepet mot terroristene i In Aménas, basert på et satelittbilde tatt 20. januar i år, dagen etter at militæroperasjonen var avsluttet. Foto: Statoils granskingsrapport
TERRORANGREPET: Figuren viser lokasjonen til seks kjøretøy etter militærangrepet mot terroristene i In Aménas, basert på et satelittbilde tatt 20. januar i år, dagen etter at militæroperasjonen var avsluttet. Foto: Statoils granskingsrapportVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 40 ansatte ble drept, deriblant fem norske statoilansatte, da væpnende islamister angrep gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie, !6. januar i år. Tidligere i dag la Statoil fram granskingsrapporten som konkluderer med at sikkerheten sviktet. Rapporten tegner et detaljert bilde av hvordan terroristene gikk fram i sitt dødelige angrep.

Onsdag, 16. januar
Terroranslaget

05.40: Terroristene åpner ild mot en passasjerbuss som akkurat har forlatt anlegget med ansatte ombord. Nær simultant angriper terroristene bo- og produksjonsområdene på anlegget. De lykkes med å ta kontroll over In Aménas i løpet av rundt 15 minutter.

06.10: Strømmen forsvinner under angrepet, og anlegget stenges ned. Terroristene i produksjonsområdet forsøker å tvinge utenlandske produksjonssjefer til å restarte det, før de fører dem inn i selve gassforedlingsanlegget. En statoilansatt bestemmer seg for å løpe fra terroristene og unnslipper.

08.00: Busspassasjerene kommer fram til militærbasen, etter først å ha blitt fraktet over i en annen buss av hjelpepersonell. De skadde blir sendt videre til sykehus.

Gisseltakingen
Morgenen: Terroristene søker i bo- og produksjonsområdene etter utenlandske arbeidere på gassanlegget. De som blir funnet, blir plassert i grupper og bundet til hverandre. Noen klarer å holde seg i skjul. Algeriske arbeidere er ikke terroristenes mål, og i løpet av dagen nlir noen av dem løslatt.

08.25: Terroristene ringer til oljeselskapet BP. I løpet av dagen ringer terroristene til de involverte oljeselskapene mer enn 30 ganger. Terroristene krever at militæret trekker seg tilbake, de krever fri passasje til Mali og de krever fanger løslatt.

Ettermiddagen: Terroristene setter kjøretøyer i posisjon, slik at de kaster lys utenfor bo-områdene. Terroristene klargjør improviserte eksplosiver. Noen algeriske arbeidere skaffer mat og vann til sine kolleger, men sutenlandske ansatte forbereder seg på ei natt utendørs. De algeriske arbeiderne er plassert i en bygning.

Torsdag, 17. januar
Militærangrepet

09.20: Et helikopter åpner ild mot bo-området og skader terroristlederen. Dette får terroristene til å samle gislene i grupper og bruke dem som levende skjold. En ansatt, som tidligere hadde gitt skadde gisler førstehjelp, blir tvunget til å behandle terroristlederen. Mannen blir lenket til terroristlederen med håndjern og brukt som levende skjold. Gisselet blir senere drept.

12.00: Terroristene stuer gisler fra bo-området inn i ulike kjøretøy og forteller dem at de vil bli ført sammen igjen i produksjonsområdet 3,5 kilometer unna. I det bilene forlater området, blir de angrepet av militæret. Terroristene skyter tilbake mot militæret. De improviserte eksplosivene detonerer i noen av kjøretøyene, andre ruller ut, uten å eksplodere. Statoil-ofrene Victor Sneberg (56) og Alf Vik (43) blir mest sannsynlig drept.

15.00: Militæret har tatt kontroll over bo-området og tilkjennegir at det er sikret. De gjenværende gislene og terroristene er nå i produksjonsområdet.

Fredag, 18. januar
Eksplosjonen
02.00: Ei gruppe som gjemmer seg i en bygning i produksjonsområdet bestemmer seg for å rømme. De klatrer over gjerdet og tilbringer 15 timer i ørkenen før de når fram til militæret. De blir vitner til eksplosjonen klokka 16.

16.00: Rundt klokka 14 blir det observert at militæret beveger seg inn i produksjonsområdet. Plutselig, rundt klokka 16, smeller det. Gruppa i ørkenen både hører og føler den store eksplosjonen på kroppen. Det begynner å brenne, og det brenner i flere timer. Statoil-ofrene Tore Bech (58), Hans M. Bjone (55) og Thomas Snekkevik (35) blir trolig drept i eksplosjonen.

Lørdag, 19. januar Miltæret sier at operasjonen er avsluttet. De siste menneskene kommer ut fra sine gjemmesteder.

STORE ØDELEGGELSER: Slik så gassanlegget i In Aménas ut etter terrorangrepet i januar i år. Foto: REUTERS/Louafi Larbi/NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Slik så gassanlegget i In Aménas ut etter terrorangrepet i januar i år. Foto: REUTERS/Louafi Larbi/NTB Scanpix Vis mer