Gissel ble løslatt - skutt av amerikanske soldater

Giuliana Sgrena overlevde så vidt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske journalisten (56) fra kommunistavisa Il Manifesto ble kidnappet for nøyaktig en måned siden i Irak mens hun var i ferd med å intervjue flere personer ved en moské.

Bortføringen satte Italia i kok, og følelsene var sterke da kidnapperne offentliggjorde en video der en tydelig redd og sliten kvinne ba for livet sitt og oppfordret regjeringen til å trekke ut italienske styrker fra Irak. En halv million mennesker marsjerte i Roma mens de krevde Sgrena løslatt.

I går fikk de ønsket oppfylt, men løslatelsen kostet minst en italiensk tjenestemann livet fordi amerikanske soldater tabbet seg ut, melder AP.

Skjøt mot bilen

Etter at Sgrena ble sluppet av kidnapperne, ble hun plassert i en bil av italienske agenter som hadde deltatt i den vanskelige operasjonen for å få henne frigitt. Bilkortesjen kjørte deretter i retning flyplassen. Men en misforståelse oppsto ved et amerikansk sjekkpunkt, og plutselig åpnet et amerikansk militærkjøretøy ild mot bilen.

En talsmann for Pentagon sier at gisselet var under amerikansk kontroll da skytingen skjedde.

Giuliana Sgrena overlevde, men ble truffet i skulderen. Den italienske etterretningsoffiseren Nicola Calipari ble skutt og drept, angivelig fordi han kastet seg over Sgrena for å beskytte henne da skytingen begynte. En annen agent ble skadet, melder AP.

De sårede skal være på et amerikansk militærsykehus i Irak. Et fly står klart for å bringe dem til Roma så snart som mulig.

Det er ikke kommet noen kommentar fra amerikanske militærmyndigheter i Irak. Også italienske myndigheter har foreløpig reagert med taushet etter tabben fra de allierte. Statsminister Silvio Berlusconi har innkalt den amerikanske ambassadøren for å få en forklaring på episoden.

- Vi må få en forklaring på en så alvorlig episode, og noen må ta ansvar, sa Berlusconi på en pressekonferanse i går kveld.

Lover granskning

President George W. Bush ringte til Berlusconi og beklaget hendelsen, melder nyhetsbyrået AP.

-Hendelsen vil bli grundig etterforsket, forsikret Bush den italienske statsministeren