Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gissel fra Canada funnet drept på Filippinene

UD om norsk kontakt: - Jobber for god løsning.

 STRENG KONTROLL:  Et militært kontrollpunkt mellom øya Samal og det filippinske fastladent dagen etter at nordmannen Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinne og to kanadiere ble kidnappet 22. september i fjor. Nå er den ene kanadieren funnet drept. Foto: Zuma Press/ NTB Scanpix.
STRENG KONTROLL: Et militært kontrollpunkt mellom øya Samal og det filippinske fastladent dagen etter at nordmannen Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinne og to kanadiere ble kidnappet 22. september i fjor. Nå er den ene kanadieren funnet drept. Foto: Zuma Press/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En navngitt kanadisk politiker og Røde Kors på Filippinene bekrefter mandag kveld norsk tid at det er det kanadiske gisselet John Ridsdel (68) som er drept av ekspremistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene. Det melder avisa National Post.

Ridsdel, hans landsmann Robert Hall (50), nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og den filippinske kvinnen Marites Flor, som ifølge BBC er kjæreste med Robert Hall,  ble tatt som gisler 22. september i fjor.

Norske myndigheter kommer generelt med lite detaljer opplysninger om hva som skjer i gisselsituasjoner.

- Arbeider for god løsning
- Vi er kjent med medierapportene, men vi kan ikke bekrefte innholdet i disse oppslagene. Norske myndigheter fortsetter å arbeide kontinuerlig for å bidra til en god løsning på denne saken, slik vi har gjort siden borføringen skjedde. Vårt primære fokus er gislenes liv og helse, skriver Utenriksdepartementets pressevakt Astrid Sehl i en mail til Dagbladet i kveld.

Canadas statsminister Justin Trudeau bekreftet dødsfallet en offisiell uttalelse mandag kveld norsk tid, ifølge BBC og kanadiske medier.

Ridsdel, hans landsmann Robert Hall (50) og nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) ble tatt som gisler 22. september i fjor.

 
Frist klokka 15 i dag
Politikeren Bob Rae, som er venn av Ridsdel, sier til CBC News at det er Ridsdel som er drept.

Den islamistiske opprørsgruppa Abu Sayyaf hadde tidligere truet med å drepe ett av gislene hvis ikke løsepenger ble utbetalt innen mandag klokka 15 lokal tid. Levninger etter en drept person ble seinere funnet i en by på øya Jolo.

Alle fire ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene 22. september i fjor.

Gisseltakerne har truet med å drepe gislene hvis de ikke fikk utbetalt løsepenger, og flere tidsfrister er blitt satt, skriver nyhetsbyårene NTB, DPA og Reuters.

56 år gamle Kjartan Sekkingstad, opprinnelig fra Sotra i Hordaland, har jobbet med laskeoppdrett i Canada en årrekke før han flyttet til Fillippinene, der han blant annet har drevet hotell- og ferievirksomhet.

Den al-Qaida-støttede ekstremistgruppa Abu Sayyaf har siden 1990-tallet gjennomført en rekke blodige aksjoner for å få opprettet en islamistisk stat på Filippinene.

Terrorekspert og førsteamanuensis Jan Oskar Engene ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.Engene sier Abu Sayyaf er en av flere aktive militante ekstremistgrupper i det sørlige Filippinene.

- Det regionale konfliktkomplekset har røtter tilbake. Noen av gruppene har moderert seg, men ikke Abu Sayyaf, sier Engene til NTB.

Troskap til IS
Tall fra det såkalte Start-prosjektet ved Universitetet i Maryland anslår Abu Sayyafs styrke til å være rundt 400 personer i 2013.

I 2000 var styrken på 1 000 - 1 500 personer.

Abu Sayyaf står bak flere bortføringer, noe Engene forklarer som ønske om internasjonal oppmerksomhet samt behov for finansiering.

Selv om Abu Sayyafs leder Isnilon Totoni Hapilon har sverget troskap til Den islamske staten (IS) og siden har gjennomført kidnappinger i deres navn, anser eksperter at gruppens motiver snarere er politiske og økonomiske enn religiøse.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart