Gissel-helvete truer i Afghanistan

Islamske fundamentalister i Afghanistan tilbyr en stykkpris på 870 000 kroner for vestlige soldater, hjelpearbeidere eller journalister de kan bruke som gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drepte vestlige fra de samme yrkesgruppene er verdt halve prisen.

Dette går fram av løpesedler som er delt ut i provinsene Paktia og Khost i det østlige Afghanistan, skriver den britiske søndagsavisa The Observer. Løpesedlene, som er anonyme, spres om natta. Spekulasjoner går ut på at det er soldater tilhørende Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk som står bak. Det skal være et par tusen al-Qaida soldater igjen i de østlige fjellområdene, der hundrevis av britiske marinesoldater de siste dagene er satt inn som forsterkninger.

Nye rakettangrep

Truslene om at Afghanistan kan bli et nytt gisselhelvete, slik Libanon var på 1980-tallet, kommer samtidig med stadige nye rakettangrep mot områder i Kabul der det befinner seg vestlige soldater. Søndag traff raketter hovedkvarteret til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF.

I går slo to raketter ned i Pul-i-Charkhi-området rett utenfor Kabul, der ISAF har flere forlegninger. Soldater fra den internasjonale sikkerhetsstyrken fant i går også fire utskytningsklare, kinesiskbygde raketter som var innstilt mot ISAF-mål i Kabul.

Mye penger

Britiske og amerikanske styrker i Afghanistan tar truslene om kidnappinger og drap på vestlige alvorlig. Ikke minst vet man at al-Qaida-nettverket fremdeles har store økonomiske ressurser til rådighet.

For fattige afghanere er 870000 kroner mye penger. Faren er ikke minst at al-Qaida-soldatene vil kunne bruke vestlige gisler som pressmiddel for å få sine egne våpenbrødre ut av amerikansk fangenskap.

Det har i flere uker versert spekulasjoner om at innbyggere fra vestlige land kan komme i fare i Afghanistan, også i den relativt sikre hovedstaden Kabul. Da Dagbladets medarbeidere var i Kabul i mars, opplevde vi at de som leide ut drosjer og tolker til internasjonale hjelpearbeidere, hadde skjerpet sine sikkerhetstiltak. Diplomatiske kilder kunne også fortelle at det fremdeles fantes al-Qaida-soldater i skjul i den afghanske hovedstaden.

Selv om det fins tusenvis av soldater fra ISAF og den styrende Nordalliansen i Kabul, vil det ikke være noen umulighet å gjemme unna vestlige gisler i byen. I fjellområdene i Øst-Afghanistan, der løpesedlene nå er delt ut, vil de bli svært vanskelig å oppspore.

STYKKPRIS: Islamske fundamentalister tilbyr en stykkpris på 870000 kroner for vestlige soldater de kan bruke som gisler.