Gissel i et av verdens farligste land

Nordmannen Trond Heldaas (53) sitter som gissel på tredje dagen hos en av de stridende gruppene i borgerkrigsrammede Liberia. Liberia er et av verdens farligste land, men kidnapping av utlendinger har blitt storindustri over store deler av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelpearbeideren Trond Heldaas (53) ble onsdag tatt som gissel mens han jobbet med flyktninger fra Sierra Leone i Nord-Liberia. Trolig står opprørsbevegelsen ULIMO, som nylig tok seg over grensa fra Guinea, bak kidnappingen. Nordmannen ble tatt til fange sammen med en italiensk kollega i Leger Uten Grenser, samt fire britiske hjelpearbeidere i organisasjonene Merlin og International Rescue Committee.

Rundt om i verden blir stadig utenlandske hjelpearbeidere, journalister, oljearbeidere, forretningsfolk og turister utsatt for kidnappinger, drap og terrorangrep.

Høy risiko

Rundt tretti land, inkludert Liberia, befinner seg i kategoriene «høy risiko» eller «ekstrem risiko» for utlendinger i en oversikt som det amerikanske magasinet Newsweek og det private sikkerhetsselskapet Pinkerton Global Intelligence har utarbeidet.

Kidnappingen av Heldaas føyer seg inn i en lang rekke angrep på utlendinger som jobber i krigssoner.

Nordmannen og hans kolleger ble tatt samme dagen som de siste av 35 kidnappede FN-observatører, hjelpearbeidere, journalister og fredsbevarende soldater ble satt fri av opprørere i nabolandet Sierra Leone. I april i fjor satt Røde Kors-medarbeideren Ola Skuterud og ni kollegaer som gisler i Somalias hovedstad Mogadishu i ti dager. I 1996 ble seks Røde Kors-arbeidere, hvorav to norske, drept i sine senger i Tsjetsjenia.

Væpnede bander

I Tsjetsjenia har kidnappede utlendinger blitt en viktig valutakilde for utbryterrepublikken. Væpnede bander skal ha tjent rundt 120 millioner kroner på å kidnappe journalister, ifølge tidligere gissel og journalist Elena Massjuk.

Ansatte i multinasjonale selskaper er også svært utsatte. I Nigeria og Colombia er medarbeiderne i de omstridte multinasjonale oljeselskapene populære kidnappingsmål - både av politiske og økonomiske årsaker. Colombia topper verdens kidnappingsstatistikk med rundt 2600 kidnappinger bare i fjor. Et lite mindretall var utlendinger.

I Mexico er kidnapping av velstående utenlandske forretningsfolk og turister en nesten daglig foreteelse. Motivet er profitt. Såkalte «lynkidnappinger» er vanligst, der offeret blir holdt over natta slik at bandittene kan ta ut penger på kredittkortet to dager på rad. Gjerningsmennene er ofte korrupte politifolk.

I Jemen er godt over 100 utenlandske turister og oljearbeidere blitt kidnappet siden 1992. Et gisseldrama i desember i fjor endte med at fire briter drept da myndighetene forsøkte å befri 16 turister.

Kartgrafikk over verdens farligste land.