Gisselaksjonen ydmyker russiske sikkerhetsfolk

Gisselaksjonen i Moskva er en voldsom ydmykelse for Russlands sikkerhetstjenester. Ydmykelsen rammer ikke minst president Vladimir Putin, som selv er tidligere sikkerhetssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Okkupasjonen av Dubrovka-teateret sørøst i Moskva onsdag kveld må ha vært grundig planlagt og organisert. Den skjedde rett for nesen på politiet og sikkerhetstjenesten FSB - etterkommeren etter det sovjetiske KGB - som Putin i sin tid ledet.

Tsjetsjenerne som okkuperte teateret onsdag kveld, holdt fredag fortsatt rundt 700 gisler innesperret i teateret. De truet med å sprenge bygningen i lufta, delvis med en stor bombe plassert midt i teatersalen, og delvis med sprengstoff de hadde festet til kroppen.

Sprengstoff i tonnevis

Ifølge de tsjetsjenske separatistenes nettsted (www.kavkaz.org) pågikk forberedelsene til aksjonen i to måneder. I løpet av denne tiden samlet terroristene sammen to tonn sprengstoff, mer enn nok til å sprenge teaterbygningen i filler.

Hva har politiet gjort i disse månedene? Russere generelt, og moskovitter spesielt, kan ikke klage over mangel på uniformert politi i gatene, slik folk i norske byer ofte gjør - for det er vanskelig å bevege seg utendørs i Moskva særlig lenge uten å se en politimann.

Politiet er nesten overalt til alle tider, de sjekker rutinemessig forbipasserendes papirer og trafikkontrollene er tilsvarende hyppige og grundige. Kontrollvirksomheten ble kraftig trappet opp etter at mer enn 300 moskovitter ble drept i en bølge bombeaksjoner i 1999.

Tsjetsjenere fikk skylden

Russiske myndigheter ga tsjetsjenske separatister skylden for disse aksjonene, selv om de aldri la fram noen beviser for at det var tsjetsjenere som sto bak. Men hvis russerne trodde på sine egne teorier, burde de vel greid å avverge okkupasjonen av Dubrovka-teateret?

I stedet kunne okkupantene kjøre helt fram til teateret i flere biler. Bilene hadde med seg sprengstoffet som tsjetsjenerne trolig må ha fraktet 1.500 kilometer fra Kaukasus til Moskva, og som de hadde greid å holde skjult i hovedstaden i ukevis.

Det er en mager trøst for FSB og andre russiske myndigheter at de ikke er de første som gjør en slik tragisk fiasko. USAs føderale politi FBI reagerte heller ikke på advarsler om et forestående, storstilt terrorangrep - og amerikanerne betalte prisen 11. september i fjor.

(NTB)