Gisseldrama i Tyrkia - statsadvokat holdes fanget på tinghus

Med våpen mot hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Hurryiet melder at statsadvokat Mehmet Selim Kiraz er tatt til gissel i et tinghus i Istanbul.

Den venstreradikale gruppa Folkets revolusjonære frigjøringsfront (DHKP-C) skal stå bak. På sosiale medier har det dukket opp flere bilder av statsadvokaten med et våpen mot hodet.

Det er hørt skudd fra bygningen der domstolen holder hus, ifølge nyhetsbyrået Dogan. Ifølge TV-bilder har sikkerhetspolitiet gått inn i bygget, og det pågår forhandlinger mellom gisseltakerne og politiet.

DHKP-C regnes som en terrororganisasjon og gruppa har tatt på seg ansvaret for flere voldelige angrep de siste årene.
Marxistgruppa tok senest i januar i år på seg ansvaret for en selvmordsaksjon mot en politistasjon i Istanbul.

Knyttes til drap Ifølge Hurryiet skal gisselaksjonen være knyttet til dødsfallet til Berkin Elvan, som ble skadet under massedemonstrasjonene i 2013. Elvan døde seinere av skadene han pådro seg. Den påtaleansvarlige som blir holdt fanget, har jobbet med drapet på Berkin Elvan.

Gisseltakerne skal ha satt en frist til klokka 15.36 lokal tid, 14.36 norsk tid, for at myndighetene skal innfri deres krav, skriver Hurryiet. Et av kravene er at polititjenestemennene som var involvert da Berkin Elvan ble skadd skal tilstå på direktesendt TV.

I 2013 gikk en bølge av demonstrasjoner gjennom Tyrkia. Flere millioner mennesker deltok i flere tusen demonstrasjoner rundt om i landet, men størst var de i Gezi-parken i Istanbul.

Og det var her Elvan ble skadet. Etter å ha bli truffet med en tåregass-boks, havnet han i koma. Og den 11. mars i år døde han.

Jurist og politiker Huseseyin Aygun sier til Hurryiet at han har vært i kontakt med faren til Berkin Elvan,

Hüseyin Aygün

Strømbrudd Gisselaksjonen skjer samtidig som Tyrkia opplever det største strømbruddet på 15 år, skriver Hurryiet.

Istanbul, hovedstaden Ankara og flere andre byer er rammet av strømbruddet.

Sydney Morning Herald skriver at myndighetene ikke utelukker at angrep utenifra kan være årsaken. Energiministeren sier imidlertid til Hurryiet at strømbruddet neppe har noen sammenheng med gisselaksjonen.

- Det ser ikke ut til at det er riktig å knytte strømbruddet til hendelsen ved tinghuset, sier Taner Yildiz til nyhetsbyrået Dogan.

Dagbladet kommer med mer.

STORMER BYGNINGEN:  Spesialstyrker tok seg inn i tinghuset hvor statsadvokaten er tatt som gissel. Foto: EPA/SEDAT SUNA
STORMER BYGNINGEN: Spesialstyrker tok seg inn i tinghuset hvor statsadvokaten er tatt som gissel. Foto: EPA/SEDAT SUNA Vis mer