Gisseldrama på norskeid oljerigg

Væpnede menn tok med seg minst åtte ansatte. Vil forhandle med oljeselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst åtte ansatte ble kidnappet i en væpnet aksjon mot riggen «Bulford Dolphin» klokka tre i natt norsk tid. Plattformen opereres av Dolphin Drilling Ltd., som er et datterselskap av Fred. Olsen Energy ASA.


- Åtte kidnappet

- Boreriggen ble i natt utsatt for en kidnappingaksjon. Kidnapperne tok med seg åtte av riggens personell, hvorav en amerikansk, en kanadisk og seks britiske statsborgere. Nasjonale og øvrige berørte myndigheter samarbeider om å løse situasjonen, bekrefter Fred. Olsen Energy ASA i en børsmelding klokka 12. 

Opp mot 80 ansatte skal ha blitt evakuert til byen Port Harcourt etter hendelsen i dag.

- Angrepet skjedde i løpet av natten og morgentimene. Det er ingen nordmenn som jobber på riggen, men et tyvetall utlendinger i tillegg til en rekke nigerianere, utdyper finansdirektør Jan Peter Valheim i Fred. Olsen Energy overfor Dagbladet.no.

Situasjonen er i 18-tida fortsatt ikke løst, men kidnapperne har bedt om forhandling.

- De har bedt om forhandling med vårt datterselskap Peak Petroleum, men vi vet ikke hva de krever. Kidnapperne er heller ikke identifisert, sier Valheim.

Arbeidet på riggen har stoppet helt opp som følge av den dramatiske hendelsen. Tilstanden til kidnappingsofrene er ikke kjent, men Valheim sier til Dagbladet.no i kveld at man ikke frykter at gislene lider overlast.

- Ingenting tyder på det, men vi leter fortsatt etter dem. Vi antar at de befinner seg et sted i Nigeria.

Frykter det verste

Det var et skip i nærheten som fanget opp meldingen om kidnappingsaksjonen.

- Vi følger opp dette så raskt vi kan. Det er ikke bekreftet, men vi tar dette svært alvorlig. Vi frykter det verste, sa en britisk diplomat til Reuters tidligere i dag.

Dolphin Drilling Ltd., som har hovedkontor i London, samarbeider nå med lokale myndigheter så vel som hjemlandene til de åtte kidnappede oljearbeiderne.

- Det er fint lite vi kan gjøre her fra Norge akkurat nå. Vi har aldri opplevd lignende i Nigeria før, men det har vært hendelser knyttet til andre oljeselskaper i Nigeria de siste årene, sier Valheim til Dagbladet.no.

Niger-deltaet har de siste månedene vært herjet av en rekke voldelige aksjoner i krigen om kontroll av oljeressursene i landet, men ingen har i dag tatt på seg ansvaret for kidnappingene.

- Vi holder på å samle informasjon om hendelsen nå, og venter på rapporter fra ambassaden i Abuja, sier informasjonsrådgiver Trine Ø. Broe-Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no. Også Broe-Andersen bekrefter at ingen nordmenn arbeider på riggen.

<B>DRAMATISK:</B> Væpnede menn gikk til aksjon mot «Bulford Dolphin» i natt norsk tid.