Gisseldrama på Tokyo-børsen

TOKYO (NTB-Reuters): En væpnet mann tok seg i dag inn på Tokyo-børsen og tok et gissel, opplyste en japansk polititalsmann. Mannen er en ultranasjonalist som vil snakke med finansministeren, opplyste japansk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den middelaldrende mannen er disippel av en høyreekstremist som begikk selvmord på kontorene til en aviseier i 1993, ifølge politiet.

  Gisseltakeren var væpnet med «en pistolliknende tilstand», og holder i formiddag fortsatt en børsansatt som gissel i 14.etasje av bygningen der børsens administrasjon holder til.

- Stans handelen

Han forlangte all handel på børsen stanset og at finansminister Hiroshi Mitsuzuka kom til bygningen, ifølge TV-kanalen Fuji.

  Mannen er en av tilhengerne til Shusuke Nomura, som i oktober 1993 skjøt seg selv to ganger i magen inne på kontorene til aviseieren Asahi. Grunnen var at et Asahi-eid ukeblad hadde trykket en tegneserie som latterliggjorde japanske nasjonalister.

  Børsens hovedaktivitet foregår i første etasje av bygningen, men da nyheten om at det fantes en bevæpnet person i bygningen ble kjent, utløste det panikk.

  - Folk løper omkring over alt, sa en journalist på stedet.

20-åra

Mannen skal være i 20-åra og var kledt i dress. Japansk TV har identifisert gisselet som Masahiro Abe, en ansatt ved finansdepartementet som var blitt overført til børsen.

  Til tross for hendelsen, gikk handelen på børsen som vanlig. Ettermiddagshandelen hadde akkurat startet da meldingen om gisselaksjonen kom.

  Mannen skal ha møtt opp, lagt fram sitt visittkort og bedt om å få se Abe. Da han kom, trakk gisseltakeren plutselig opp en pistol, skal et øyenvitne ha fortalt. Hundrevis av politifolk omringet bygningen.

FORLANGER AT HAN KOMMER: Gisseltakeren forlanger at Japans finansminister Hiroshi Mitsuzuka kommer for å forhandle med ham.
Japanske poltifolk i aksjon utenfor Tokyo-børsen i morges.